avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de promisiune bilaterala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de promisiune bilaterala

Buna ziua!
Bunica mea a incheiat un contract de promisiune bilaterala anul trecut in vara. Obiectul acestui contract il constituie casa construita pe un teren in suprafata de 480mp, teren pentru care nu avea la momentul respectiv titlu de proprietate. In contract s-a mentionat faptul ca batrana a primit 20 000Euro, desi ea sustine ca nu i-a primit, si pana la data de 20.06.2011 va fi nevoita sa incheie contractul de vanzare-cumparare sau in caz contrar trebuie sa returneze dublul sumei "primite". Mentionez ca batrana nu poate sa citesca, iar actele pentru dobandirea proprietatii prin uzucapiune sunt gata. Vreau sa stiu, in mod legal, care erau actele necesare pentru intocmirea contractului de promisiune bilaterala, pentru ca din cate am auzit, batrana ar fi avut nevoie de o declaratie pe propria raspundere ca nu are mostenitori. Iar fiica ei(mama mea) nu a stiut nimic de intentia batranei de a vinde casa. Si sa nu mai punem la socoteala faptul ca nu a avut nici titlu de proprietate la intocmirea contractului.....Va rog mult sa ma ajutati in aceasta privinta! Ma tem ca notarul si asa-zisul cumparator au inselat-o pe batrana.......
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 11:58, 30 Mai 2011
Bunica poate vinde fara acordul mamei. Ceea ce va poate fi de folos insa poate fi de exemplu daca nu exista chitanta liberatorie. Exista vreun act afara de cuvantul celui care pretinde ca a platit ca acei 20000 sunt platiti?
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Nu am auzit de obligativitatea unei astfel de declaratii. Omul, cat este in viata, dispune cum doreste de bunurile sale, nu are obligatia de a lasa mostenire ceva cuiva. Ce era obligatoriu insa, certificatul medico-legal, pentru persoane trecute de o anumita varsta (70 ani, parca), certificat care trebuie sa ateste deplinatatea facultatilor mintale ale persoanei in cauza. Notarii stiu ca au obligatia de a solicita acest document.
Iar pentru incheierea unui antecontract (promisiune) de vanzare-cumparare este nevoie numai de consimtamantul partilor, urmand ca restul obligatiilor ( de ex, dobandirea actelor de proprietate, intabularea imobilului, etc) sa fie indeplinite pana la momentul perfectarii contractului propriu-zis.
Nu exista nicio astfel de chitanta, insa in contract s-a specificat ca a primit acesti bani in fata notarului.....Presupun ca notarul a fost mituit. Poate chiar el a primit banii astia :)
Dar nu ne putem lega nici macar de faptul ca nu a existat un act doveditor al proprietatii?

Multumesc frumos!
Am inteles.

Va multumesc foarte mult pentru ajutor!
Legea nu interzice vanzarea de bunuri viitoare.
Iar daca bunica a semnat actul in care se specifica plata facuta este valabil deci singura sansa este incheierea contractului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare teren, casa tina.04 tina.04 Bunica mea a primit in urma cu 50 ani un teren de la o batrana , pentru a-si construi o casa. A construit casa, are autorizatie de constructie, dar terenul ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare cumparare imobil clauza uzufruct Mdragomir Mdragomir Detin un imobil dobandit de la bunica mea materna prin vanzare cumparare. Exista o clauza de uzufruct, bunica avand drept de folosinta pe timpul vietii. ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare- cumparare MADALINAOPREA2000 MADALINAOPREA2000 In noiembrie 2014 am incheiat o promisiune bilaterala de vanzare cumparare imobil cu teren cu plata unui avans pentru a-si putea perfecta actele in decurs de ... (vezi toată discuția)