avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Familie fara copii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Familie fara copii

Buna ziua.Sora mea si cumnatul meu sunt casatoriti de 8 ani si nu au copii.Sora mea doreste sa afle daca in cazul in care unul dintre ei decedeaza rudele din partea decedatului au dreptul la partea celui decedat? Proprietatea a fost dobindita in timpul casatoriei. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 16:08, 30 Mai 2011
Soţul rămas în viaţă moşteneşte tot.
Valentinian a scris:

Soţul rămas în viaţă moşteneşte tot.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Mai putin bunurile mobile si imobile dobandite de sotul decedat inaintea casatoriei (cunosc caz autentic.)
mostenitorii decedatului sunt sotul supravietuitor, parintii, fratii decedatului. cota sotului de mostenire difera functie de clasa cu care acesta intra in concurs
Nu stiu pe ce sunt bazate raspunsurile de mai sus, dar in dreptul succesoral romanesc, conform Codului civil, vin la mostenire rudele defunctului, pe langa sotul supravietuitor.
Recomandarea noastra este sa isi faca 2 testamente, fiecare sa lase celuilalt partea lui ( atentie, 2 testamente, nu unul reciproc, ca nu va fi valabil). Acesta nu va putea fi atacat decat de mostenitorii rezervatari ( desccendentii - s-a inteles ca nu au, si ascendentii privilegiati - parintii, daca mai sunt in viata).

Testamentele se pot face olograf ( scris de mana, integral, semnat si datat de testator) sau prin act autentic ( la notar - chiar nu e scump).
Succes!
040779 a scris:

daca in cazul in care unul dintre ei decedeaza rudele din partea decedatului au dreptul la partea celui decedat?


Da, rudele decedatului mostenesc o cota din casa impreuna cu sotul/sotia supravietuito(a)r(e).
Vor mosteni in cote diferite, in functie de ce rude supravietuiesc decedatului.
Raspunsul este valabil daca nu exista testament.

Sfatul lui @adutescu este foarte bun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de deces - constatator AndreiCristian AndreiCristian Buna ziua, Am o situatie cam aiurea... Un cunoscut a decedat in Ungaria (in spital), si a facut testament scris (fara notar) ca doreste sa imi lase mie tot ... (vezi toată discuția)
In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com In cazul căsătoriei in regim de separație a bunurilor (așa au optat soții la căsătorie), soția deține proprietăți personale, doar ale ei, obținute ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)