Buna ziua
Am si eu o mica dilema , in speranta ca ma poate ajuta cineva cu un sfat am sa dau curs povestii . Pe scurt : am fost angajata a unei societati comerciale care presteaza servicii de vanzare cu amanuntul eu facand parte din personalul auxiliar , deci neavand un rol in procesul de vanzare . La angajare m-i s-a specificat ca imi va fi retinuta o anumita suma din salariu lunar , deoarece gestiunea era comuna , suma care imi va fi restituita la plecarea mea din firma . In luna ianuarie mi-am dat demisia din aceasta firma iar la primirea deciziei am fost informata ca in 30 de zile calendaristice imi voi primi si contravaloarea garantiei , ceea ce nu s-a intamplat nici macar pana la data de azi cand dupa mai multe telefoane si e-mail'uri am fost informata ca nu imi voi primi nici un leut pana nu va fi efectuat un inventar in locatia respectiva . De acord cu ei , dar ce relevanta are un viitor inventar dupa n luni de la iesirea mea din gestiune in conditiile in care tot intra si ies diverse persoane in gestiunea respectiva ( apropo aceste v-a fi efectuat la o data necunoscuta , ultimul a fost efectuat in 2009 , dupa o perioada de 3 ani ) .
Acum vin si eu ca fraierul si intreb , am vre-o sansa sa imi recuperez banii inaintea efectuarii inventarului , sau macar o parte din ei , exista vre-o solutie legala ? E vorba totusi de o suma , echivalentul a doua luni muncite la ei .
In speranta ca am fost explicita si ca se va gasi cineva sa imi dea o mana de ajutor va multumesc anticipat .
Cu stima .
Aveti dreptul sa vi se restituie suma de bani retinuta drept garantie. Va sfatuiesc sa trimiteti o notificare in acest sens societatii, prin executor judecatoresc. Dati-le un termen de 10 zile pentru disponibilizarea sumei. Daca nu se supun, depuneti cerere la Tribunalul din raza dvs de domiciliu si solicitati obligarea societatii la rambusarea sumei. Actiunea este scutita de taxa de timbru. Veti avea castig de cauza.
In mod legal garantia se retine in baza prev. Legii nr. 22/1969 modif. ulterior. Pe de alta parte, procedura de lichidare a drepturilor dvs. banesti ca urmare a incetarii raporturilor de munca, presupune si intocmirea unei fise de lichidare in care fiecare compartiment va semneaza descarcarea de gestiune, obiecte de inventar, echipament de protectia muncii, etc. daca nu ati primit un astfel de document, este clar ca procedura nu a fost respectata de catre angajator, astfel incat va sugerez sa depuneti la acesta sub nr. de inregistrare/data, o notificare prin care ii solicitati restituirea sumei de ___RON , retinuta cu titlu de garantie si depusa de angajator intr-un cont bancar pe numele dvs. la randul sau, angajatorul va solicita bancii inchiderea contului si restituirea sumei ori catre angajator, ori in contul dvs.
In cerere nu omiteti sa indicati daca vreti ca restituirea sa se faca in numerar sau intr-un cont personal deschis pe numele dvs.
Oricum, efectuarea in prezent a unui inventar , al carui rezultat ar conditiona restituirea garantiei, este ilegala si neopozabila , intrucat, printre altele nu veti putea participa si nici semna acte in calitate de fost angajat.
De ce este nelegala efectuarea unui inventar ? ... de fapt , scopul acestui inventar efectuat acum este de a scoate lipsuri in gestiune astfel incat sa nu mai fie obligat sa va restituie garantia.