avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cine ce mosteneste??? Ajutor!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cine ce mosteneste??? Ajutor!

Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat. O prietena se afla intr-o situatie disperata:
Sotul ei actual are 3 copii din prima casatorie, pentru ca prima lui sotie a decedat. In urma cu 20 de ani aceasta cunostinta a mea s-a casatorit cu acest barbat (vaduv atunci). El este pe moarte, caci are cancer si aceasta femeie este amenintata de cei 3 copii ai barbatului ca imediat ce el va muri ei o vor da afara din casa. Dupa moartea lui, copiii lui ce mostenesc din tot?
- casa (care este mostenita de la bunicii din partea tatalui)? Deci casa era dinainte data de parintii acestui om care are cancer si va muri.Cui ramane casa?
- un garaj (care exista in prezent, dar a fost facut acum 3 ani de acest barbat cu cancer, deci...de cand e casatorit cu aceasta a doua sotie a lui). Aceasta cui ramane?
- bunurile din casa? (acestea cui revin?)
- banii din banca? (ca si acestia exista)
Ce drepturi are aceasta a doua sotie a lui, care e cu el de 20 de ani?

Astept cu nerabdare raspunsurile dvs. Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: monica799 , utilizator 21:22, 30 Mai 2011
Dupa umila mea parere,lucrurile stau cam asa:
Doamna in cauza va mosteni
- 1/4 din casa in care a locuit cu sotul';
- 5/8 din garaj ( ca sa fiu mai explicita: jumatatea ei de drept ( 1/2) +1/4 din jumatatea sotului);
- bunurile din casa - ii apartin in proportie de 50%. din cealalta jumatate are dreptul la 1/4;
-tot astfel si cu banii din conturi - 5/8 calculat cum am aratat mai sus.
Daca vreun notar citeste raspunsul meu si considera ca am gresit, rog respectuos sa ma corecteze si sa dea si explicatiile de rigoare.
sotia va primi 1/4 din casa mostenita de sot de la tatal sau, iar copii toti 3 vor primi 3/4.
din garaj, jumatate este bun comun al sotiei, iar cealata jumatate se imparte la fel 1/4 respectiv 34/ cu copii sotului<
bunurile din casa revin sotiei daca sunt necesare gospodariei casnice. nu intra aici bijuteriile, autoturismele, etc, bunuri de mare valoare. dar din aceste bunuri de mare valoare jumatate sunt bunuri comune din casatorie. deci cealalta jumatae se imparte 1/4 cu 3/4.
banii din banc[ la fel, jum[tate sunt ai ei ca bun comun din casatorie, cealat[ jumatate se imparte la fel.
sotul supravietuitor are un drept de abitatie temporar de 1 an in casa celuilalt sot daca nu are alta locuinta, suficient timp pentru ase dezbate succesiunea.
De preferat sa consultati un avocat
prietena dvs sa stea linistita intrucat va beneficia in urma decesului sotului sau de 1/4 din casa si din celelalte bunuri.plus un drept de abitatie. restul se va imparte in cote egale la cei trei copii.
Va multumesc din suflet pentru toate raspunsurile!!! Este un ajutor nepretuit!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Cine vine la moºtenire ºi cât e rezerva anthynidiany anthynidiany Am de prezentat 2 situaţii 1. Mama are 5 copii iar soţul nu mai trăieşte. Averea ei constă într-o casă şi ceva pământ. Mama vrea să dispună de ... (vezi toată discuția)
Sunt mostenitoare?? gabytza26 gabytza26 Buna ziua.Sant un copil dintr.o relatie nelegala,dar care printr.un proces s.a dovedit a fi al lui si astfel i.am purtat numele tatalui.tata s.a casatorit apoi ... (vezi toată discuția)