avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1016 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Cine constata nulitatea din oficiu a unui proces ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Cine constata nulitatea din oficiu a unui proces verbal de contraventie?

Art. 17. - Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a semnăturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu.


Va rog sa-mi spuneti cine poate constata nulitatea unui pv in acest caz? Poate de exemplu o primarie sa refuze inregistrarea in evidentele fiscale a unui pv incheiat cu incalcarea prevederilor de mai sus?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Trifu , Avocat 18:46, 2 Iunie 2011
Instanta de judecata, cu ocazia judecarii contestatiei formulate impotriva pv respectiv.
Cred k din oficiu se refera la faptul k..acel p.v. poate fi anulat de agentul constatator..cel putin din prevederile O.G. 2/2001 asta reiese. Instanta constata nulitatea la plangerea contraventionala. Exista si cazuri cand directiile de taxe si impozite/consiliile locale nu le pot executa silit pt k nu respecta prevederile legale - lipseste tocmai una din datele pe care le-ati enumerat dvs.
Cred k din oficiu se refera la faptul k..acel p.v. poate fi anulat de agentul constatator.

:stunned:
Anularea sau declararea nulitatii sunt EXCLUSIV competenta instantelor de judecata. Emitentul unui act administrativ poate revoca actul emis numai in anumite conditii.
vezi mai jos

Organizarea juridica a vietii sociale implica in mod necesar asigurarea unei stabilitati a raporturilor juridice instituite in baza normelor juridice.
In realizarea acestei stabilitati principiul irevocabilitatii actelor administrative puse in executare sau a celor care au produs efecte in alte domenii, iesind astfel din sfera de reglementare exclusiva a dreptului administrativ, este un principiu de aplicabilitate generala.
Prin consacrarea acestui principiu se limiteaza posibilitatea organului administrativ de a reveni asupra actelor ce le-a emis putindu-le revoca, fie pentru ilegalitate, fie pentru inoportunitate, numai pana in momentul in care actele administrative si-au produs efectele prin executare sau prin intrarea lor in circuitul altor raporturi juridice.
Pentru ipoteza in care actul administrativ a fost emis prin incalcarea unei norme de drept imperative sau prohibitive, ori a fost emis prin mijloace frauduloase sau ca rezultat a unui viciu de vointa: eroare, dol, violenta, iar organul administrativ constata aceasta situatie dupa ce actul si-a produs efectele, prin executare, prin trecerea lor in sfera altor ramuri de drept, producind alte efecte juridice, calea legala de desfiintare a actului administrativ ilegal nu mai poate fi revocarea actului, ci constatarea nulitatii ori anularea lui de catre instanta judecatoreasca, la cererea organului administrativ.
Sustinerea in sensul ca organul emitent poate sa-si revoce actul administrativ si dupa ce acesta a intrat in circuitul civil, daca a fost obtinut prin mijloace frauduloase sau ca rezultat al unei erori, este neconforma principiilor de drept administrativ.
Daca s-ar acredita aceasta idee, ar insemna ca dupa ce actul administrativ a fost executat ori a intrat in sfera altor raporturi juridice, inclusiv in circuitul civil, producand alte efecte juridice, organul administrativ emitent, fara nici un control jurisdictional, sa-si poata revoca actul, desfiintand situatiile juridice noi create, ceea ce este inadmisibil, fiind contrar principiului stabilitatii raporturilor juridice si ordinii de drept.

Curtea Suprema de Justitie, Sectia civila, decizia nr.131 din 21 octombrie 1991

post scriptum de moderator: nu mai scrieti, va rog, "k" in loc de "ca"
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
da, aveti dreptate , dar m-am referit strict la situatia cand este intocmit. si acest lucru este posibil si este legal. atata timp cat agentul constatator considera ca din anumite motive acel pv. de constatare a contraventiei nu intruneste conditiile de fond si forma, poate - conform legii - sa anuleze pv.-ul in cauza.tocmai la asta se refera din oficiu. la situatia in care procesul-verbal se afla , la propriu la agentul constatator. e logic ca dupa ce a fost comunicat / trimis in debit , nu mai poate reveni asupra acelui act care a produs efecte. mutumesc oricum pentru informare!
numai instanta poate constata nulitatea unui pv .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal de contraventie tikva tikva In cazul cand lipseste semnatura agentului constatator de pe Procesul verbal de constatare a contraventiei conform art.17 din O.G. nr.2/2001 privind regimul ... (vezi toată discuția)
Anulare p.v.contraventie accident ovi47 ovi47 Buna ziua, Am fost acuzat pe nedrept ca as fi provocat un accident.As dori sa stiu daca p.v.de contraventie poate fi anulat in urmatoarele cazuri: -mi-a fost ... (vezi toată discuția)
Adresa gresita pv. Atti89 Atti89 Buna ziua! Am primit o amenda pentru depasirea vitezei (s-a retinut permisul pentru 90 de zile). Ulterior am observat ca adresa mea (localitatea) este gresita ... (vezi toată discuția)