avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune,mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune,mostenire

mama meea este recasatorita de 15 ani cu tatal vitreg,eu sunt copilul din prima casatorie.mamei dupa partajul cu primul sot ia revenit un apartament cu 2 camere,fiind trecut pe numele ei.intrebarea ar fi:in cazul unui divort cu tatal meu vitreg,mama ar ramane cu apartamentul sau acesta s-ar imparti,sau daca mama ar putea sa-l treaca pe mine cu contract vanzare-cumparare,tatal meu vitreg ar pierde dreptul la acest apartament.ca o paranteza as dori sa spun ca apartamentul momentan este ipotecat la banca pana in anul 2023 pentru un credit contractat de mine(fiul).precizez ca primul sot este decedat de 4 ani.multumesc anticipat si va rog sa scuzati greselile de formulare,sper ca ati inteles ce am vrut sa spun
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 20:47, 31 Mai 2011
Apartamentul a fost trecut integral pe numele mamei inainte de cea de a doua casatorie? Daca da, tatal vitreg nu are niciun drept in caz de divort.
Fiind un bun dobandit de catre mama inainte de casatoria cu tatal dv. vitreg, apartamentul este bun propriu, tatal dv. vitreg neavand drepturi asupra lui. Doar in caz de deces al mamei dv. tatal vitreg are drept de mostenire.
Ca sa evitati aceasta ipoteza mama dv ar trebui sa incheie un act de instrainare catre dv, obligatia fiind aceea de a solicita acordul bancii.
Apartamentul este bun propriu al mamei. Tatal vitreg nu are drepturi asupra acestuia.
Edit: Asa cum spune colega mea @chitucarmen, probleme ar aparea numai in cazul in care mama decedeaza inainte de pronuntarea divortului.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2011
Vasile Mihaela, Consilier juridic
Ca sa-l eliminati complet din "ecuatie" pe tatal vitreg, mama ar trebui sa va vanda apartamentul, cu contract de vanzare cumparare autentificat la notar, simplu si fara clauze. Problema este ca pentru aceasta trebuie sa obtina acordul expres, in scris. al bancii unde aveti creditul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem evita executarea silita? lucian1982 lucian1982 Buna ziua, Problema mea este urmatoarea , tatal meu vitreg care locuieste impreuna cu mama mea si sora mea intr un apartament, a facut mai multe credite la ... (vezi toată discuția)
Mostenirea fratilor vitregi. alexius_at alexius_at Buna ziua! Am rasfoit putzin forumul ptr a gasi un raspuns la intrebarea mea dar m-am gandit sa postez personal. Mama mea este recasatorita de 10 ani. ... (vezi toată discuția)
Succesiune, eventual proces.as avea nevoie de ajutor într-o situație mai complicata. in ... Carmen7803 Carmen7803 As avea nevoie de ajutor într-o situație mai complicata. In 2015 mama suferă un avc in urma căruia rămâne cu afazie mixta (fara posibilitatea de a scrie, ... (vezi toată discuția)