As avea nevoie de ajutor într-o situație mai complicata. In 2015 mama suferă un avc in urma căruia rămâne cu afazie mixta (fara posibilitatea de a scrie, citi, vorbi). Tatăl vitreg dorește vânzarea apartamentului (bun propriu al mamei, dobândit înainte de căsătoria cu tatăl vitreg). Pentru a putea vinde este nevoie sa o duca pe mama la iml pentru a fi examinată și a se da aviz pozitiv că este capabilă de a înțelege un act de vânzare-cumpărare. Primește aviz negativ de la iml. Merge la un psihiatru care îi da un aviz psihiatric cum că e apta. Se vinde apartamentul la 4 luni după avc-ul mamei. Se cumpără o casa care este transformata în bun propriu. Fără că eu sa stiu. Mama decedează in 2022. Se face succesiunea. Casa cumpărată îi rămâne în întregime tatălui vitreg, am ajuns la înțelegere cu el, dar fara să știu cum anume a reușit să vanda acel apartament care a fost bunul propriu al mamei. După decesul mamei, pe baza certificatului de moștenitor intru in posesia actului de vânzare-cumpărare, a actului de la IML și a avizului de la psihiatru.
Întrebarea mea este daca se mai poate face ceva împotriva succesiunii? Daca are sens sa deschid proces pentru felul în care a vândut acel apartament, care a fost bunul propriu al mamei?
Am avut un proces acum cativa ani care a avut drept obiect o speta similara, de fapt, mult mai dificila decat a dvs.
O voi expune pe scurt. O casa cumparata inainte de casatoria cu cel de-al doilea sot , situata in Bucuresti, este vanduta si cu banii obtinuti se cumpara in timpul casatoriei cu acesta un apartament, tot in Bucuresti.
Dupa decesul mamei, fiul merge cu tatal vitreg la notariat si dezbate succesiunea iar apartamentul este trecut in certficatul de mostenitor ca fiind bun comun al celor doi soti, intrucat calitatea de bun propriu trebuie dovedita iar tatal vitreg nu a recunoscut ca apartamentul este bunul propriu al defunctei.
Dupa decesul tatalui vitreg (care nu a avut copii), mostenitorii acestui, copii fratelui, au dezbatut succesiunea dupa unchiul lor si au obtinut certificatul de mostenitor.
In instanta am anulat certificatul de mostenitor incheiat de fiu cu tatal vitreg si certificatul de mostenitor al nepotilor ca fiind un act subsecvent, dovedind calitatea de bun propriu a apartamentului, plus un alt element, pe care nu il voi mentiona. intrucat odata incheiat certificatul de mostenitor acesta nu mai poate fi anulat doar dovedind ca bunul care face obiectul certificatului era propriu si nu comun.
In cazul dvs., poate fi invocata lipsa de discernamant a mamei pentru anularea contractului de vanzare cumparare dar este dificil de anulat certificatul de mostenitor prin prisma faptului ca v-ati dat acordul la incheierea lui.
Ma puteti contacta in privat daca doriti sa discutam.
Contestare, anulare
eu12
Am facut contract de vanzare -cumparere cu mama mea care a murit mai bine de 10 ani, iar fratele meu vine acum si spune ca el nu stia de contract si ca va cere ... (vezi toată discuția)
Mostenire
iulian46
Tatal meu a divortat de mama mea si s-a recasatorit.Vreau sa stiu ce drepturi la mostenire am dupa decesul tatalui meu si a mamei mele vitrege?Mentionez ca ... (vezi toată discuția)