avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine este proprietarul casei construite pe terenul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine este proprietarul casei construite pe terenul altei persoane

Buna ziua,
Terenul a fost donat de parinte copilului pentru constructia unei case. Donatia a fost sparta. Cine este acum proprietarul casei? Autorizatia de constructie, contractul cu firma care a construit casa, chitantele cu suma achitata sunt pe numele parintelui. Receptia casei a fost facuta de copil (parintele lipsea din tara) iar in actul de proprietate al casei apare doar numele copilului. Mai este acest contract valabil avand in vedere ca nu mai este proprietarul terenului pe care a fost construita casa. Casa se poate demola de catre parinte?
multumesc,
Cel mai recent răspuns: florent@ , utilizator 15:27, 31 Mai 2011
buna ziua, casa este a celui care a construit-o chiar daca proprietarul terenului este altcineva.insa proprietarul terenului are dreptul sa-si insuseasca orice constructie edificata pe terenul sau, cu obligatia de a despagubi pe cel ce a ridicat constructia. de asemenea, daca constructorul este de rea-credinta, proprietarul terenului il poate obliga sa o demoleze.
Casa nu se poate demola, constructorul a fost de buna credinta pentru ca in momentul cand a construit era terenul lui dar daca toate actele sunt pe numele parintelui speta nu mai are sens
Casa apartine celui pe terenul caruia s-a construit insa dumneavoastra aveti dreptul la despagubiri. Aceste despagubiri pot consta in;


- indemnizarea constructorului cu o suma de bani egala cu valoarea materialelor si pretul muncii,

- fie sa-I plateasca o suma de bani reprezentand sporul de valoare a terenului inregistrat ca urmare a ridicarii constructiei, efectuarii plantatiei sau facerii altei lucrari.
Toate actele sunt pe numele parintelui mai putin actul de proprietate al casei care este pe numele copilului (cel care primise donatia terenului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dupa verdict civil de demolare a unei case cu autorizatie respectata, ce urmeaza? Cant A Cant A Din pacate suntem pe cale de a pierde si recursul unui proces, prin intemrediul caruia, fostii proprietari ai terenului pe care am construit casa viselor ... (vezi toată discuția)
Drept de retentie jacqueline_k jacqueline_k Buna seara! Vreau sa va consult in urmatoarea problema: in situatia in care un constructor ce se pretinde a fi de buna credinta a construit pe terenul altuia ... (vezi toată discuția)
Ascensiune imobiliara AncaLazarCristina AncaLazarCristina Bună ziua. Am o casa in Orșova, construită pe un teren concesionat pe 99 ani. Contractul de concesiune e din 1996. În 2015 am fost chemați în judecată ... (vezi toată discuția)