Din pacate suntem pe cale de a pierde si recursul unui proces, prin intemrediul caruia, fostii proprietari ai terenului pe care am construit casa viselor noastre, si care a fost amplasata gresit din cauza unei greseli topografice, au cerut DEMOLARE. Noi am respectat intru-totul autorizatia de constructie, avem chiar si numar cadastral propriu, pe parcela unde este casa. Doresc sa mentionez si faptul ca, noua constructie se afla in parte pe terenul nostru, in parte pe terenul fostilor proprietari ai terenului nostru. Intrebarea este> dupa ce pierdem recursul, ce urmeaza? In ce consta demolarea casei noastre? De ce acte si actiuni vor avea nevoie reclamantii? Poate primaria sa refuze autorizatia de demolare, pe considerentul ca noi am respectat autorizatia oferita de ea? Cat timp mai avem pana la o posibila demolare?
Nu inteleg de ce ati pierdut la fond daca ati fost constructori de buna-credinta, cu atat mai mult cu cat parte din imobil se afla pe terenul dv. si parte pe terenul reclamantilor...Ori nu ati avut aparare, ori nu ati avut o aparare eficienta...
Buna-credinţă a constructorului se determină prin raportarea la dispoziţiile art. 486 C.civ., conform cărora posesorul este de bună-credinţă când posedă ca proprietar, în puterea unui titlu translativ de proprietate ale cărui vicii nu-i sunt cunoscute. Prin constructor de bună-credinţă se înţelege acea persoană care ridică o construcţie, face o plantaţie sau altă lucrare pe un teren, având convingerea fermă, dar eronată, că acel teren se află în proprietatea sa.
Buna-credinţă a constructorului trebuie să existe în momentul efectuării lucrărilor.
Ca o protecţie acordată bunei-credinţe a constructorului, legiuitorul nu-i permite proprietarului terenului să ceară desfiinţarea sau ridicarea construcţiei, lucrării sau plantaţiei executate.
Conform art. 494 alin. (3) C.civ., proprietarul terenului devine şi proprietarul construcţiei, plantaţiei sau lucrării, cu obligaţia de a-i plăti constructorului despăgubiri, în temeiul principiului îmbogăţirii fără justă cauză. Protejând şi interesul proprietarului terenului, aceeaşi dispoziţie legală îi permite să opteze între două moduri de determinare a despăgubirilor cuvenite constructorului de bună-credinţă:
– să-i plătească acestuia din urmă contravaloarea materialelor şi preţul muncii sau
– să-i plătească o sumă egală cu creşterea valorii fondului.
Fiind obligat să păstreze construcţiile, plantaţiile sau lucrările edificate pe terenul său, proprietarului i s-a creat posibilitatea să aleagă despăgubirea cea mai mică pe care trebuie s-o plătească.
Nu vor fi aplicabile aceste prevederi legale în cazul în care terţul, construind pe terenul său, extinde limitele construcţiei sale şi pe o porţiune din terenul proprietatea vecinului. In acest caz, constructorul este de bună-credinţă (titlul său asupra terenului este unul putativ), dacă atingerea adusă fondului vecin este minimă. Astfel, proprietarul al cărui teren a fost ocupat de o parte din construcţia edificată de proprietarul terenului vecin nu va putea pretinde demolarea respectivei părţi din construcţie, dar va fi îndreptăţit să primească despăgubiri.
Stabilirea existenţei relei-credinţe a constructorului este o chestiune de fapt, care poate fi dovedită cu orice mijloc de probă. Tot astfel, natura de atingere minimă adusă dreptului de proprietate asupra terenului care a fost parţial ocupat cu construcţia edificată de proprietarul vecin se va stabili în funcţie de particularităţile speţei.
Textul art. 494 C.civ. este inaplicabil în cazul construcţiilor provizorii, care pot fi ridicate.
Daca veti pierde in recurs inseamna ca instanta a stabilit ca ati fost constructor de rea-credinta si daca veti fi obligat la demolarea constructiei, va fi necesara o autorizatie de demolare a constructiei in temeiul Legii nr. 50/1991 si, in baza acesteia, sa procedati in consecinta. ;)
Referitor la procesul care ne defineste existenta in ultimii trei ani...
Mai multa lume, avocati si chiar prieteni judecatori ne-au spus ca posibilul motiv al pierderii noastre este faptul ca sotul meu nu este cetatean roman... Dosarul de la fond nu pare sa fi fos citit de cei de la Curtea de Apel. Motivarea acestora este copiata dupa motivarea judecatoarei initiale. Intrebarea mea este, ce am putea face daca acest lucru s-a intamplat cu adevarat. Cum am putea lupta in continuare pentru ceea ce e drept? (noi nu am gresit cu nimic fata de nimeni... de ce sa pierdem tot ce avem ?)
Lucram in domeniu umanitar si nu "inotam in bani"...
Multumesc pentru timpul acordat!
Buna ma numesc Larisa.Nu vreau sa te dezamagesc dar daca ai pierdut apelul ai slabe sanse sa castigi recursul.Mi sa intimplat si mie la fel ,am construit pe gradina vecinului meu ,din greseala,ma dat in judecata,a cistigat si recursul si a obtinut demolare.Pentru ca mi sa spus ca voi fi data in judecata si pt. daune ,singura solutie pe care am gasito ca sa scap cu casa nedemolata si sa evit sa platesc daune ,a fost sa-i platesc vecinului suma ceruta pt. teren si pt. despagubiri.Am luat un credit de la banca pt, ca nu aveam bani,am platit si am incheiat litigiul.Cred ca si in situatia ta nu prea ai multe alte alternative.