avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 385 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... clarificari juridice: se pot transfera autorizatiile ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

clarificari juridice: se pot transfera autorizatiile de la SRL la PFA?

am avut un srl cu cod CAEN 5520 cazari in turism care a functionat cu toate autorizatiile de functionare la zi si cu clasificare a structurii de cazare si cu activitate sezoniera iarna doar si pe care l-am dizolvat si lichidat in mai 2010 dim cauza impozitului forfetar. Intrntionez sa infiintez un PFA pe vechia locatie a punctului de lucru a fostului srl si intreb daca PFA-l ar putea beneficia de toate autorizatiile obtinute de srl si in ce fel.Mentionez ca imobilul este al meu cu contract de comodat pe srl si ce e de facut ptr intrare cu pfa in drepturile date de avizele fostului srl:
Cel mai recent răspuns: ContSters22713 , utilizator 20:58, 4 Iunie 2011
Initiatorul subiectului a inteles, in mod cert, ca nu poate transfera autorizatiile, dar acest aspect nu cred ca ar trebui - neaparat - sa intrerupa o discutie pe o anume tema (in general discutand)... Cand cineva va avea o nelamurire asemanatoare poate gasi raspunsuri, si argumentele care au stat la baza raspunsurilor.

In cazul prezentat de RAD EMIL raspunsul este ”nu se poate” (si) pentru motivul ca societatea comerciala este, deja, radiata.

Autorizatia de mediu a fost cu titlul de exemplu: daca in acest caz se poate ar trebui sa fie posibil si in cazul celorlalte autorizatii, chiar daca transferul s-ar face de la o societate comerciala la persoana fizica atunci cand locatia este aceeasi, obiectul de activitate este acelasi...

Evident, tota aceasta discutie are sens cat timp nu se pune problema unei societati dizolvate...

Art.17.1 lit din L 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in RC
(1) Biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, pe baza declaratiilor-tip prevazute la art. 15, elibereaza solicitantilor certificate constatatoare care atesta ca:
[...]
b) s-a inregistrat declaratia-tip pe propria raspundere, din care rezulta ca sunt indeplinite conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii, pentru activitatile declarate;


Din aceste dispozitii mintea mea intelege ca ar trebui sa fie posibil chiar daca in spatiul autorizat pentru o SC va functiona PFA, dar cu exact acelasi specific... Cel putin in cazul societatilor comerciale daca nu si ”de la SRL la PFA” sau invers...
Inteleg aiurea?

Dar sad a scris:
Acest certificat constatator de autorizare nu este transmisibil in conditiile legii romane. Ar fi totusi o solutie oarecum de compromis in situatia ca intre doua entitatati s-ar incheia un contract de asociere in participatiune.

Art 8 din OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale:
d) declara pe propria raspundere ca indeplinesc conditiile de functionare prevazute de legislatia specifica in domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si al protectiei muncii.

Autoritatile competente vor verifica declaratia (completata la RC) si vor constata daca totul este in regula... De ce sa mai treaca solicitantul prin procedura... obtinerii autorizatiilor daca acestea deja exista si mai sunt valabile pentru spatiul in care isi va desfasura activitatea cu exact acelasi specific?


Repet: daca pentru autorizatia de mediu (pentru activitatile cu impact semnificativ asupra mediului) este posibil chiar nu inteleg de ce in cazul... protectiei muncii (ca exemplu) sa nu fie posibil, daca este vorba despre acelasi spatiu, acelasi obiect de activitate, aceleasi conditii de munca etc...
N-ar trebui... schimbata legea? Zic si eu...
Statul ar pierde niste bani prin neeliberarea autorizatiilor...
pe verso la autorizatia sanitara de functionare este o nota si zice asa: respectarea legislatiei sanitare in vigoare este obligatorie :autorizatia sanitara are valabilitate atita timp cit sunt respectate conditiile igienico-sanitare si sunt mentinute conditiile de structura functionala si obiectul de activitate pentru care a fost emisa autorizatia: deci nici o referire la o entitate jurisica(forma juridica)
Inteleg ca acum doriti sa infiintati un PFA. Incercati d-voastra sa prezentati autorizatiile de la SRL -ul radiat si o sa ne spuneti si noua daca ati primit amenda sau nu. Eu va spun ca o sa primiti.
Si apoi pe nici un act nu o sa gasiti detaliata toata legislatia in domeniu....
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Iunie 2011
ContSters202274, utilizator
Cristea Marina,
Utilizatorul n-a spus ca va incerca sa functioneze ca pfa in baza acelor autorizatii! A scris doar ca nu se specifica pe verso despre forma de organizare... in speranta ca s-ar putea face ceva si sa nu mai plateasca, din nou, sa nu mai umble, din nou...

RAD EMIL, pe ”fatza” autorizatiei scrie cine este titularul autorizatiei: SC cutare SRL – SRL e forma de organizare, deci nu mai trebuia sa se faca referire la aceasta pe verso.
Dv nu puteti folosi acele autorizatii nici daca ati reusi... compromisul amintit de sad. Nu puteti deoarece SRL este dizolvata, adica, nu mai exista, nu mai are nimic (valabil), nu are cine – altfel spus – sa... transfere autorizatiile – chiar daca legea ar permite acest transfer.

Alte discuții în legătură

Intreprindere individuala - magazin mixt: autorizatii necesare? gabi 27 gabi 27 Imi deschid o intreprindere indiv. pt un magazin mixt;de ce autorizatii si avize am nevoie?:-/ (vezi toată discuția)
Srl sau ii ? bucuradriana bucuradriana in prezent am un srl deschis din2005 si as vrea sa l inchid si sa fac un II . e bine? avantaje si dezavantaje? (vezi toată discuția)
Studii/experienta profesionala pt pfa spirala spirala Buna ziua. As dori sa va intreb daca pentru a primi autorizatie pt pfa este nevoie neaparat de experienta profesionala?Precizez ca as dori o autorizatie pt ... (vezi toată discuția)