avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Actiune partaj , va rog un sfat !
Discuție deschisă în Executare silită

Actiune partaj , va rog un sfat !

Stimati forumisti , am nevoie de sfaturile / indrumarile voastre . Problema ce ma framanta este urmatoarea : Detin impreuna cu sotia mea un apartament cu 2 camere achizitionat in 1990 . Am un fiu in varsta de 22 ani cu handicap locomotor grav ce necesita insotitor grad I . Eu am gradul II de handicap locomotor . Sotia a parasit domiciliul in urma cu 1 luna . Aceasta doreste un divort pe cale amiabila , urmand ca dupa aceea sa deschida actiune de partaj .Dorinta ei este ca acest apartament sa fie scos la licitatie si sa-si primeasca jumatate din valoarea apartamentului . Venitul nostru este de aproximativ ~ 1200 Ron . Intrebarea mea pentru dumneavoastra este urmatoarea: Sotia va putea sa puna in aplicare pe cai legale ceea ce si-a propus sa ne lase pe drumuri pe noi ca persoane cu handicap?
Buna seara,

1. Regula este ca bunul se imparte in natura iar daca nu se poate astfel imparti atunci, coproprietarul care n-a primit partea sa din bun in natura, va primi de la cel ce a primit bunul o suma de bani reprezentand contravaloarea partii care i se cuvine din bun. Atribuirea in natura a bunului catre una din parti se face dupa mai multe criterii iar faptul ca locuiti acolo si ca aveti handicap va determina instanta (cu un grad de probabilitate foarte aproape de 1) sa va atribuie bunul in natura. Insa aceasta solutie va inseamna si obligarea d-voastra la plata unei sulte catre (la acel moment fosta) sotie.
2. Exceptia este ca in cadrul procedurii impartelii judiciare, daca nici una din parti nu doreste bunul in natura, acesta va fi scos la licitatie printr-un executor judecatoresc.
3. Ulterior partajului, cel care a primit dreptul la o sulta in loc de o parte din bun poate sa-l urmareasca silit pe cel care a primit bunul in natura iar in cadrul acestei proceduri, daca cel urmarit nu plateste, bunurile sale pot fi scoase la licitatie. Cu alte cuvinte, dupa partaj, daca nu-i platiti suma stabilita fie de instanta fie de comun acord, executorul judecatoresc poate sa scoata la licitatie apartamentul.

In 1991 mama i-a dat 100.000 lei ( cum era pe vremea aceea) , ce constituia aproximativ 1/3 din valoarea apartamentului ce urma sa fie achizitionat pe numele fiului meu ( minor la acea vreme)...Cu rea credinta a dat prima rata de 100.000 lei cumparand apartamentul pe numele meu si al sotiei , nerespectand dorinta mamei de a-l pune ca proprietar pe fiul meu . In acea perioada eram gradul II de handicap locomotor . A invocat ca apartamentul nu se putea cumpara pe numele minorului. Mama s-a suparat , spunand la vecini / rude, ca a dat acea suma de bani ajutandu-ne cu un anumit scop de a fi nepotul ei ( adica fiul meu) asigurat . In 2001 a deschis actiune de divort sotia , fiindu-i respinsa cererea , din motive neintemeiate . De mai multe ori dupa acest eveniment nevasta a avut nenumarate relatii extra-conjugale , promitandu-le diversilor concubini ca poate primi jumatate din valoarea apartamentului .Concubinii pana la urma s-au retras vazand cu adevarat situatia intortocheata in care se afla sotia mea (2 persoane cu handicap, multiple bunuri de impartit ) . In anul 2010 a inceput o alta relatie de concubinaj care continua si in ziua actuala , avand ca urmare in anul 2011 parasirea domiciliului conjugal fara sa ma instiinteze in prealabil. Sotia mea este de parere ca i se cuvine 50 % din valuarea apartamentului si 50 % mie

Intrebarile mele sunt urmatoarele :

1 . Are vreo valuare in instanta marturia rudelor , vecinelor care au luat la cunostinta de la mama mea inca de la acea vreme ca i-a dat sotiei suma de 100.000 lei pentru achitarea integrala a apartametului ?
2. La partaj apartamentul se va imparte la 2 sau la 3 ( eu , sotia , copilul major ) ? Sau cum se imparte exact in procente fiecaruia dintre noi valuarea paratamentului ?
3. Fiind persoane cu handicap , beneficiem cumva de asistenta juridica gratuita din partea statului ? Ce semnifica aceasta ( adica in ce masura ne poate fi de folos ) ?
1. :hm: . Delicata problema. Dupa atata timp si mai ales dupa deteriorarea relatiilor de familie (memoria nu e un instrument prea exact, de aceea, pentru a dovedi acte juridice legiuitorul a instituit limite in ceea ce priveste proba cu ceea ce au memorat martorii) e destul de neclar pentru mine daca se poate dovedi ca suma de 100.000 a fost donata in beneficiul ambilor soti sau in beneficiul minorului. Daca a fost data doar pentru minor, nu pentru familia d-voastra, ma intreb de ce nu v-a dat d-voastra banii ci sotiei?
2. Partajul sau imparteala se face intre proprietari. In speta de fata, d-voastra sunteti proprietar impreuna cu sotia. Minorul ar fi fost proprietar daca s-ar fi confectionat un mijloc de proba in scris din care sa rezulte ca suma de 100.000 lei era contributia lui la cumpararea apartamentului.
3. Potrivit prevederilor art. 68 al Legii 51/1995, persoanele lipsite de mijloace materiale ale caror drepturi ar putea fi prejudiciate prin intarziere pot beneficia de asistenta juridica gratuita. Pentru aceasta finalitate, va veti adresa decanului baroului din judetul in care va aflati. Separat de aceste prevederi exista si OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar. S-ar putea sa beneficiati si de alte facilitati, ca persoane cu dizabilitati, insa acum nu am avut timp destul ca sa caut.
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Stimate domn , sa inteleg ca acum legea nu ia in considerare ca acum baiatul meu este major...?!
Sotia a fost cea care s -a ocupat mai mult de plata ratelor. Apartamentul ca sa fie achitat in totalitate mai aveam nevoie de 100.000 lei . Mama ne-a spus ca ne da ea acesti bani ca sa nu mai fim nevoiti sa platim pe fiecare luna , dorinta ei fiind aceea ca apartamentul sa fie pe numele baiatului ... Cum am spus si anterior sotia a luat in final apartamentul pe numele amandurora.

Alte discuții în legătură

Impartire bunuri comune VONPAUL006 VONPAUL006 Cum se imparte un apartament dupa divort daca in apartament va ramine mama cu un copil minor si unul major? Se imparte tot 50% sotul ... (vezi toată discuția)
Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut ... Micu Mioara Micu Mioara Fiul meu a divortat acum 2 ani dupa ce a aflat ca sotia a avut o relatie cu un prieten a lui timp de 2 ani. (fiul meu e navigator) si au o fetita de 10 ani. Au ... (vezi toată discuția)
Partaj vanzarea apartament Arghir Arghir Am o anume problema...am fost informat de mai multi avocati in privinta asta dar fiecare cu o parere diferita. Situatia fiind: Parintii mei au divortat ... (vezi toată discuția)