avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 653 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Salut,

avem urmatoarea speta:
tatal meu este in situatia de a vinde o proprietate. Proprietatea are titlu de proprietate, pe numele a 3 persoane:mama tatalui meu, (1/3) si inca 2 surori ale dansei (matusile tatalui meu care de asemenea detin fieacre cate 1/3 din proprietate). In urma a doua dintre ele tatal meu este singurul mostenitor. A 3-a titulara de TP, decedata de asemenea, are 3 copii, care ca in mai toate povestile nu se inteleg. Mama lor mai detine si alte proprietati, marul dioscordiei intre cei 3 frati.

Intrebarea mea este: Poate tatal meu sa ii convoace pe cei 3 frati pentru a face succesiunea doar in ceea ce ii priveste 1/3 din proprietatea pe care vrea tatal meu sa o vanda fara a dezbate marul discordiei? (sa faca succesiunea spre a renunta in favoarea tatalui meu).

Cum se procedeaza?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:46, 1 Iunie 2011
Tatal dvs poate vinde partea sa din mostenire, respectiv cota sa de 2/3.
Daca vrea sa vanda bunul ]n amterialitatea sa trebuie sa faca partaj.
Poate sa ii cheme la notar, daca se inteleg amiabil.
Daca nu, in instanta.

Care mama lor mai are alte proprietati? mama tatalui dvs.? sau mama nepotilor?
mama nepotilor....

@Daniel Coman nu am inteles propozitia"Daca vrea sa vanda bunul ]n amterialitatea sa trebuie sa faca partaj."poti explica mai detaliat te rog?

Mersi,

La iesirea din indiviziune (partaj) tatal dvs. poate sa solicite atribuirea bunului si plata sultei ( contravaloarea a 1/3 catre nepoti). De-abia apoi poate sa vanda tot bunul, in integralitatea lui. Pana atunci, sunt co-proprietari indivizari toti 4, in cotele mentionate ( 2/3 si 1/3).
ca sa devina proprietari si sa discute ca titulari de proprietate trebui intai sa capete aceste drepturi.

intrebarea mea este daca se poate face succesiunea doar pe o parte din proprietatile mamei celor 3 nepoti.

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie cu "certificat de calitate de mostenitor" fify1 fify1 buna ziua, pot obtine o autorizatie de constructie, extindere casa, pe baza unui certificat de calitate de mostenitor? Deci este vorba de un certificat atestat ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici madalin981 madalin981 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea chestiune: Suntem 3 persoane (eu (sau nepotul), tata si bunicul) plus bunica care este decedata. Am ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi succesorale Lacra40 Lacra40 suntem doua surori si mama. tatal a murit si am facut succesiunea dupa el. mama traieste, iar eu doresc sa cedez drepturile mele succesorale sorei mele, ... (vezi toată discuția)