avem urmatoarea speta:
tatal meu este in situatia de a vinde o proprietate. Proprietatea are titlu de proprietate, pe numele a 3 persoane:mama tatalui meu, (1/3) si inca 2 surori ale dansei (matusile tatalui meu care de asemenea detin fieacre cate 1/3 din proprietate). In urma a doua dintre ele tatal meu este singurul mostenitor. A 3-a titulara de TP, decedata de asemenea, are 3 copii, care ca in mai toate povestile nu se inteleg. Mama lor mai detine si alte proprietati, marul dioscordiei intre cei 3 frati.
Intrebarea mea este: Poate tatal meu sa ii convoace pe cei 3 frati pentru a face succesiunea doar in ceea ce ii priveste 1/3 din proprietatea pe care vrea tatal meu sa o vanda fara a dezbate marul discordiei? (sa faca succesiunea spre a renunta in favoarea tatalui meu).
Dreptul exista, nu urmeaza sa il capete. Dreptul s-a nascut la data deschiderii succesiunii ( data decesului). Urmeaza sa aiba si un inscris, fie el certificat de mostenitor sau hotarare judecatoreasca.
Se poate face doar pe o parte, mai ales ca nu se discuta mostenirea dupa sora, ci dupa mama tatalui dvs. Tatal dvs. nu are drept la mostenirea surorii lui, deci pt el nu conteaza ca se dezbate integral sau doar o parte. Asta ii priveste pe cei 3 nepoti, care isi vor suplimenta certificatul de mostenitor in ceea ce priveste restul masei succesorale, adica restul bunurilor pe care le-a avut mama lor la data decesului ei.
cei 3 nepoti pot face inscrisuri prin care sa renunte la proprietatea in discutie in favoarea unui tert (tatal meu), ramanand pentru o data ulterioara definitivarea inscrisurilor in privinta succesiuni tuturor proprietatilor?
Nu.
Nu se poate renunta decat la toata masa succesorala a mamei lor, ceea ce nu e in interesul lor.
Dar daca tot sunt dispusi sa ii cedeze tatalui dvs., sa mearga la notar si sa declare ca au primit sulta.