avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Salut,

avem urmatoarea speta:
tatal meu este in situatia de a vinde o proprietate. Proprietatea are titlu de proprietate, pe numele a 3 persoane:mama tatalui meu, (1/3) si inca 2 surori ale dansei (matusile tatalui meu care de asemenea detin fieacre cate 1/3 din proprietate). In urma a doua dintre ele tatal meu este singurul mostenitor. A 3-a titulara de TP, decedata de asemenea, are 3 copii, care ca in mai toate povestile nu se inteleg. Mama lor mai detine si alte proprietati, marul dioscordiei intre cei 3 frati.

Intrebarea mea este: Poate tatal meu sa ii convoace pe cei 3 frati pentru a face succesiunea doar in ceea ce ii priveste 1/3 din proprietatea pe care vrea tatal meu sa o vanda fara a dezbate marul discordiei? (sa faca succesiunea spre a renunta in favoarea tatalui meu).

Cum se procedeaza?

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 20:46, 1 Iunie 2011
Dreptul exista, nu urmeaza sa il capete. Dreptul s-a nascut la data deschiderii succesiunii ( data decesului). Urmeaza sa aiba si un inscris, fie el certificat de mostenitor sau hotarare judecatoreasca.

Se poate face doar pe o parte, mai ales ca nu se discuta mostenirea dupa sora, ci dupa mama tatalui dvs. Tatal dvs. nu are drept la mostenirea surorii lui, deci pt el nu conteaza ca se dezbate integral sau doar o parte. Asta ii priveste pe cei 3 nepoti, care isi vor suplimenta certificatul de mostenitor in ceea ce priveste restul masei succesorale, adica restul bunurilor pe care le-a avut mama lor la data decesului ei.
multumesc de lamuriri.

cei 3 nepoti pot face inscrisuri prin care sa renunte la proprietatea in discutie in favoarea unui tert (tatal meu), ramanand pentru o data ulterioara definitivarea inscrisurilor in privinta succesiuni tuturor proprietatilor?

asta este intrebarea!

Multumesc
Nu.
Nu se poate renunta decat la toata masa succesorala a mamei lor, ceea ce nu e in interesul lor.
Dar daca tot sunt dispusi sa ii cedeze tatalui dvs., sa mearga la notar si sa declare ca au primit sulta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Autorizatie de constructie cu "certificat de calitate de mostenitor" fify1 fify1 buna ziua, pot obtine o autorizatie de constructie, extindere casa, pe baza unui certificat de calitate de mostenitor? Deci este vorba de un certificat atestat ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunici madalin981 madalin981 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un sfat in urmatoarea chestiune: Suntem 3 persoane (eu (sau nepotul), tata si bunicul) plus bunica care este decedata. Am ... (vezi toată discuția)
Renuntare la drepturi succesorale Lacra40 Lacra40 suntem doua surori si mama. tatal a murit si am facut succesiunea dupa el. mama traieste, iar eu doresc sa cedez drepturile mele succesorale sorei mele, ... (vezi toată discuția)