avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la drepturi succesorale

suntem doua surori si mama. tatal a murit si am facut succesiunea dupa el.
mama traieste, iar eu doresc sa cedez drepturile mele succesorale sorei mele, inclusiv cele ce-mi vor reveni dupa decesul mamei. ce acte trebuie sa fac pentru acesta, fara sa o implic pe mama mea. ea stie de aceasta problema, dar vreau sa fie linistita ca nu ramane fara casa, doar ca eu ii las tot ce-mi revine sorei mele. va rog sa ma ajutati cu un sfat profesional. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gyna , utilizator 23:24, 7 Aprilie 2013
Sunt 2 etape.
1.- in cadrul dezbaterii succesorale notariale, dupa defunctul Dvs. tata, renuntati expres la partea ce va revine in favoarea surorii.
2.- faceti un testament autentic.
Succes !
ref la succesiunea dupa tata, daca sunteti doar doua surori puteti da declaratie de neacceptare a mostenirii si atunci automat ia sora totul (aici bineinteles daca sunteti convinsa ca nu mai aveti vreun frate care ar putea sa apara) - si e cel mai ieftin si mai simplu

ref la succesiunea dupa mama - nu puteti face niciun act ref la succesiune pana la decesul mamei
suntem doua surori si mama. tatal a murit si am facut succesiunea dupa el.

deci ati facut succesiunea dupa tatal dvs. Deci facand succesiunea dupa tatal dvs aveti eliberat Certificat de mostenitor. Aveti o cota de 3/8 pe care acum puteti sa i o donati surorii dvs ca sa nu o implicati si pe mama in cadrul unui partaj.
Referitor la succesiunea dupa mama, orice pact asupra unei mosteniri nedeschise este interzis. Mostenirea se deschide prin moarte! adica nu aveti deocamdata la ce sa renuntati. Doar atat ca mama dvs sa lase un testament autentic prin care o instituie pe sora dvs legatar universal si dvs sa renuntati la decesul dansei in a cere reductiunea liberalitatilor excesive sau sa renuntati pur si simp;u la mostenirea dupa mama dvs la momentul dezbaterii succesorale.

In urma dezbaterii succesiunii dupa tatal dumneavoastra s-a eliberat un certificat de mostenitor, cota-parte din dreptul de proprietate atestata de acest titlu de proprietate putand fi instrainata , cu titlu gratuit sau cu titlu oneros, catre o terta persoana.(chiar surorii dumneavoastra ).


Orice pact asupra unei succesiuni nedeschise ( succesiunea este deschisa prin moarte ) este lovit de nulitate absoluta.

Asadar, odata ce nu sunt stabilite drepturile ce va revin dupa decesul mamei dumneavoastra , in urma devolutiunii legale, ele nu pot fi transmise catre terte persoane.

Mortis causa, printr-un testament, olograf sau autentic, dreptul de proprietate poate fi transmis ( mostenirea legala va coincide cu cea testamentara ).

Testamentul este un act cu titlu gratuit, esentialmente revocabil.( ramanand fara efecte juridice in caz de revocare ) contestabil in instanta, de catre mostenitorii rezervatari ( categorie de mostenitori privilegiata compusa din descendenti, sotul supravietuitor si parinti )
supus reductiunii , in cazul in care este lezate rezerva succesorala.




Succes.
Joha a scris:

Doar atat ca mama dvs sa lase un testament autentic prin care o instituie pe sora dvs legatar universal si dvs sa renuntati la decesul dansei in a cere reductiunea liberalitatilor excesive sau sa renuntati pur si simp;u la mostenirea dupa mama dvs la momentul dezbaterii succesorale.



De ce sa se complice cu un legat cand poate da, asa cum ati si spus, doar o simpla declaratie de renuntare, cand se va deschide mostenirea dupa mama? Din moment ce oricum este mostenitor rezervatar nu prea vad rostul vreunui alt act.

Alte discuții în legătură

Mostenire casa parinteasca lalex lalex Buna seara! Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)