avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare la drepturi succesorale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare la drepturi succesorale

suntem doua surori si mama. tatal a murit si am facut succesiunea dupa el.
mama traieste, iar eu doresc sa cedez drepturile mele succesorale sorei mele, inclusiv cele ce-mi vor reveni dupa decesul mamei. ce acte trebuie sa fac pentru acesta, fara sa o implic pe mama mea. ea stie de aceasta problema, dar vreau sa fie linistita ca nu ramane fara casa, doar ca eu ii las tot ce-mi revine sorei mele. va rog sa ma ajutati cu un sfat profesional. va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gyna , utilizator 23:24, 7 Aprilie 2013
Gyna a scris:

sotul supravietuitor isi poate vinde partea din casa ,daca are copii si a facut succesiunea dupa decesul partenerului de viata .


Daca are copii acesta va culege 25% din partea sotiei, iar restul se va imparti intre acestia (copii). Nu poate vinde decat dupa ce se realizeaza iesirea din indiviziune.
Gyna a scris:

sotul supravietuitor isi poate vinde partea din casa ,daca are copii si a facut succesiunea dupa decesul partenerului de viata.



Da. Omul poate să vândă ceea ce are. (si indiferent dacă are copii, căţel, pisică ori extratereştrii in batătură. Ce legătură au ei cu vânzarea?).

Ce are şi ar putea să vândă? Are o cotă-parte ideală, abstractă din dreptul de proprietate asupra casei.
De vreme ce s-a facut succesiunea, inseamnă că este cunoscută cota lui parte (exprimată matematic sub forma unei fracţii). Dacă NU s-ar fi făcut succesiunea, atunci nu ştiam ce are de vânzare.

Nu poate să vândă casa pentru că nu o are pe toată (1/1). Casa toată poate fi vândută împreună de TOŢI cei ce o au (100%). Dar nimic nu-l impiedică pe unul să văndă ceea ce are (procentul sau fracţia lui din dreptul de proprietate).
Bineînţeles că ar mai trebui găsit şi cumpărător pentru asta. Dar nu putem spune că nu se poate, pentru că e dificil să ...
Ar putea fi interesat un COproprietar, care şi-ar mari astfel cota lui parte şi sansele atribuirii bunului la partaj.

A! Aş sfatui un coproprietar descendent să se gândească de două ori inainte de mişcarea asta pentru că ... Dar iaraşi nu putem afirma că nu s-ar putea. (este o mare diferenţa între nu se poate si se poate, dar fii atent la...).
Ultima modificare: Duminică, 7 Aprilie 2013
romascanu, moderator
Multumesc mult ,pentru raspuns ! O seara frumoasa !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire casa parinteasca lalex lalex Buna seara! Mama mea, fiind proprietara unei case doreste sa imi transfere dreptul de proprietate mie(fiul ei) tinand cont ca mai are o fiica,cu care am cazut ... (vezi toată discuția)
Testament in favoarea mamei vitrege florinahiba florinahiba Mama a murit in 1985 la varsta de 36 ani; am ramas 5 cpiii intre 16 si 7 ani. Mama impreuna cu tata au construit o casa cu doua nivele, parter si etaj 1, pe ... (vezi toată discuția)
Buna ziua . e vorba de o mostenire , un apartament . apartamentul ... unoarecare21 unoarecare21 Buna ziua . E vorba de o mostenire , un apartament . Apartamentul a fost pe numele a doua persoane sot - sotie(ambii decedati la ora actuala) . Cei doi soti au ... (vezi toată discuția)