avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se fac actele la notar pt un imobil?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se fac actele la notar pt un imobil?

Buna ziua,

Vreau sa despagubesc fosta sotie ca sa obtin garsoniera pe care o avem impreuna. Vream sa rezolvam fara sa mai facem partaj.
Initial acest imobil a fost detinut de fosta sotie si de sora ei .Ambele erau necasatorite in acel moment.
In timpul casatoriei am cumparat de la sora fostei sotii cota de 1/2 din garsoniera.
Vreau sa stiu ce cota detine legal fosta sotie din acea garsoniera (ca sa stiu cati bani ar trebui sa ii ofer) si cum trebuie sa fie facute actele la notar ca sa nu am probleme ulterioare.

Astept cat mai multe sfaturi :D

Despagubirea sotiei tot partaj se numeste.
Sotia are jumatatea ei + un sfert, din jumatatea cumparata in timpul casatoriei, aceasta jumatate fiind bun comun.
Daca va intelegeti amiabil, mergeti la notar.
Succes!
Sotia dvs are dreptul la 1/2 ca mostenitoare si 1/2 din jumatatea cumparata impreuna cu dvs(adica 1/4).
Sotia dvs are dreptul la 3/4 din garsoniera.
Puteti incheia un partaj voluntar su sotia la notar sau
tranzactie in instanta de jdeucata.
Multumesc de raspunsuri.

Imi puteti spune va rog cum se procedeaza ca sa putem incheia partajul voluntar sau tranzactia in instanta de judecata?
Ma gandeam la varianta sa ii dau bani fostei sotii si sa facem un contract de vanzare-cumparare , noi ca vanzatori si mama mea ca si cumparator. Ar fi mai ieftin sau mai sigur asa?

yonut08 a scris:

Ma gandeam la varianta sa ii dau bani fostei sotii si sa facem un contract de vanzare-cumparare , noi ca vanzatori si mama mea ca si cumparator. Ar fi mai ieftin sau mai sigur asa?

Dar aveti si vreo ratiune/vreun motiv intemeiat pentru ...scarpinatura asta asa de aiurea?
"Mai ieftin" nu e deloc. Si chiar "mai ieftin" de-ar fi, trebuie sa aveti in vedere ca ieftinul de azi s-ar putea sa va iasa prin piele ... poimaine (sa va coste nevi, timp si bani cat nu va imaginati ca poate fi de scumpa ieftinirea de azi).

Faceti PARTAJ. (act de partaj incheiat la notar, daca va intelegeti).
Aveti 1/4 din garsoniera. Primiti la partaj intreaga garsoniera si achitati fostei sotii o sulta egala cu contravaloarea partii ei (3/4).

E posibila si varianta la care v-ati gandit dvs. In anumite circumstante poate fi o idee bunicica (cand vrem sa ne ferim de dracu, crezand ca n-o fi si tac-su chiar asa de negru), dar in conditii normale e o absurditate. (de aceea am intrebat daca exista vreo ratiune in spatele acestei miscari, alta decat "mai ieftin").

"Cum se fac actele la notar"? Asta stie notarul foarte bine.
Problema e sa stiti dvs. ce sa-i cereti sa faca si, mai ales, de ce. (caci notarul face ce-i cereti).
Daca nu stiti exact ce trebuie/ce e mai bine sa faceti, atunci treceti intai pe la avocat si dupa aceea pe la notar ...ca sa puna stampile.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine suporta cheltuielile? geo78 geo78 Am divortat de sotia mea urmand ca eu sa platesc 17 milioane pensie copilului nostru de 3 ani. Am crezut ca am scapat de ce a fost mai greu dar m-am inselat. ... (vezi toată discuția)
Partaj miracos miracos Va supun atentiei urmatoarea speta in speranta ca ma veti ajuta In anul 1994 am mostenit impreuna cu sora meo o casa. In acelasi an sora mea a solicitat pe ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar dupa divort gipsyadd gipsyadd Soti: divortati din anul 2002. In timpul casatoriei s-a cumparat o garsoniera, in baza legii 112/95, cu intrare in posesie dupa 6 ani de la divort; in acte ... (vezi toată discuția)