avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... permis auto
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

permis auto

Saptamana trecuta am stat de vorba cu un domn ( organ de polizie) care imi spunea ca, chiar si in cauzul unui accicent din care rezulta moartea unei persoane, conducatorul auto trebuie sa primeasca o dovada cu care poate circula pana la solutionarea cazului, pana la decizia definitiva. este acest lucru adevarat? multumesc anticipat:)
Cel mai recent răspuns: LEXMAN , utilizator 23:01, 18 Iulie 2008
Prima actiune care trebuie intreprinsa este declararea evenimentului la sectia de politie in raza careia s-a produs accidentul .

De la sectia de politie se solicita actul constatator specific evenimentului semnalat:
- pentru accidente auto soldate numai cu avarii se solicita proces verbal de contraventie si autorizatie de reparatie.
- pentru accidente auto soldate cu avarii si vatamari corporale sau pentru accidente auto cu autori necunoscuti se solicita documentul de tip Anexa nr. 2 si autorizatie de reparatie.
Pentru documentele de tip Anexa 2, verificati cu atentie
- concordanta tipului auto, a numarului de inmatriculare, a persoanelor mentionate in procesul verbal cu realitatea;
- mentionarea alcolemiei conducatorului auto;
- acordul vinovatului cu pentru plata despagubirii;
- mentionarea tuturor avariilor existente;
- mentionarea tuturor detaliilor din declaratii;
Dupa ce aceste acte au fost obtinute, in functie de programul de constatari al societatii de asigurare, de tipul de autovehicul, de zona si de preferintele dumneavoastra alegeti service-ul in care se va face constatarea avariilor.

Pentru constatarea avariilor, va veti prezenta la unitatea reparatoare cu autovehiculul avariat si cu urmatoarele documente:
- documentele constatatoare eliberate de politie, in original;
- copia contractului de asigurare in baza caruia se efectueaza reparatia (polita casco+anexe, tichet de raspundere civila);
- delegatie in cazul in care detinatorul autovehiculului avariat este persoana juridica sau procura notariala daca proprietarul nu participa la constatare;
- certificatul de inmatriculare al autovehiculului avariat, permisul de conducere si buletinul de identitate al conducatorului auto;
Veti solicita inspectorului de dauna care a intocmit nota de constatare relatii referitoare la unitatile reparatoare cu care societatea la care aveti incheiat contractul de asigurare are incheiate conventii de decontare directa.
In service, dupa prezentate actelor mentionate, vi se va deschide dosarul de dauna si veti primi nota de constatare a avariilor. In nota de constatare vi se vor mentiona elementele avariate si solutia tehnologica de reparare precum si documentele care mai sunt necesare pentru lichidarea daunei.
Pana la finalizarea reparatiei se depun la societatea de asigurare cererea de despagubire, factura de reparatie, devizul de reparatie precum si documentele solicitate prin nota de constatare.
Pentru unitatile reparatoare cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de decontare directa eliberarea autovehiculului din service se face pe baza de accept de plata.
Pentru urgentarea primirii acceptului de plata sau pentru ca momentul eliberarii autovehiculului sa coincida cu momentul finalizarii reparatiei, solicitati unitatii reparatoare devizul final de reparatie cu cateva zile inainte de incheierea reparatiei.


:D :D dar pe mine ma intereseaza daca se da o DOVADA , cu care se poate totusi circula pana la solutionarea cazului. DACA STIE CINE MAI MULTE VA ROG SA MA AJUTATI
Codul rutier art. 111: "(4) Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul sau tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă autorul accidentului a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovadă înlocuitoare cu sau fără drept de circulaţie, în condiţiile stabilite în regulament.
(6) Prelungirea dreptului de circulaţie, atunci când dovada înlocuitoare eliberată în condiţiile alin.(4) prevede acest drept, se poate dispune, cu câte 30 de zile, de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectuează urmărirea penală sau care exercită supravegherea cercetării penale ori la propunerea instanţei de judecată care soluţionează cauza penală ori plângerea introdusă împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei, până la dispunerea neînceperii urmăririi penale ori scoaterii de sub urmărire penală sau, după caz, până la rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti."
Ultima modificare: Joi, 17 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
multumesc mult=D>
:offtopic: Domnule Marian Isvoranu,
Interventia Dvs. nu are nicio legatura cu problema pusa in discutie.

Alte discuții în legătură

Accident daune materiale MIHAIsoferul MIHAIsoferul ce se intampla daca nu ai RCA si fugi de la locul accidentului si dupa te gaseste din pozele care le-a facut un cetatean bun (vezi toată discuția)
Termen limita de depunere a plangerii in cazul unui accident rutier? maharvey maharvey pe data de 05.12.2008 am avut un accident soldat cu avarierea ambelor masini. pana la aceasta data politia nu a stabilit nimic. in cate zile pot depne ... (vezi toată discuția)
Accident marius7777 marius7777 mergeam cu masina in localitate si a intrat in mine un tigan beat, accident cu victima; 2 zile spitalizare, cercetarile politiei sunt ca aveam 40km/h (dupa ... (vezi toată discuția)