avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere revenit din cic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere revenit din cic

buna ziua as dori sa stiu daca legea imi da dreptul sa concediez pe cineva abia revenit din concediu ingrijire copil?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Iunie 2011
alexandra24, utilizator
Cel mai recent răspuns: alexandra24 , utilizator 14:01, 6 Iunie 2011
1. Atunci o puteti concedia cu art.65(1) din Codul muncii:
Art. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

2. Faceti mai intai o decizie prin care hotarati desfiintarea postului ocupat de persoana in cauza, datorita dificultatilor economice ale firmei.

3. Apoi faceti decizia de concediere. Sa nu uitati sa ii acordati si preavizul prevazut de Codul muncii:
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
...
multumesc mult ptr raspunsuri,dar daca face cererea de revenire cu 10.06.si preavizul incepe cu data de 13.06 fiind liber legal e bine sau trebuie sa fie cu 14.06. ?
Preavizul poate incepe si cu o zi nelucratoare numai ca el se socoteste pe zile lucratoare. Deci nu conteaza cu ce zi il dati, trebuie doar sa fie respectate cele minim 20 de zile lucratoare.
sa inteleg ca cu data de 14.06?in timpul preavizului poate face cerere de concediu fara plata intucat doreste acest lucru?
1. Codul muncii spune:
Art. 75
(1) Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

(3) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin.(2).

2. Pe perioada concediului fara plata poate fi suspendat CIM, asa cum zice Codul muncii:
Art. 54
Contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

3. Adica:
- daca picati de acord sa fie suspendat CIM atunci preavizul se prelungeste cu zilele de CFP;
- daca picati de acord sa nu fie suspendat CIM atunci preavizul inceteaza la termenul initial;
- pe cererea de CFP scrieti dvs.: "se aproba fara (cu) suspendarea CIM".
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Somaj dupa cic 2ani Veronicas Veronicas Buna ziua, Imi puteti spune daca dupa efectuarea concediul de crestere copil pe 2 ani am dreptul de la intra direct in somaj? Administratorul firmei imi spune ... (vezi toată discuția)
Preaviz director soricanicoleta soricanicoleta o persoana angajata ca director cat are perioada de preaviz in cazul desfintarii postului 65 alin.1 (vezi toată discuția)
Somajul Dita88 Dita88 care e procedura in cazul in care o societate doreste sa bage in somaj pe un angajat? (vezi toată discuția)