As vrea sa stiu cine este mai la curent cu practica judiciara in speta:
O pers. fizica cumpara de buna credinta prin act notarial un teren de la o alta persoana fizica. Vanzatorul dobandise terenul tot prin act notarial la randul lui de la o soc. comerciala unde este administrator. Deci cumparatorului final i s-a pus la notariat in fata un teren liber de sarcini, un just titlu al vanzatorului, extras de carte funciara, precum si garantia impotriva evictiunii prin actul de vanz - cumparare.
Acum ceilalti asociati cer in instanta anularea contractului prin care administratorul a dobandit acel teren ce apartinuse societatii, si pe cale de consecinta anularea actelor subsecvente.
Intrebare: ce se intampla cu tertul cumparator de buna credinta? In situatia in care va fi anulat actul de vanzare de la societate, va fi anulat si actul lui? Chiar daca este de buna credinta? Ce actiuni are la indemana adevaratul proprietar? Si daca i se va anula contractul de vanz-cump tertului de buna credinta, el are dreptul la despagubiri din partea vanzatorului lucrului altuia?
doua principii va vin in ajutor : principiul bunei credinte si principiul sigurantei circuitului civil.
in orice caz veti fi despagubit daca cererea in anulare a actului incheiat va fi admisa (pretul platit, cheltuielile notariale, dobanzi).
orice actiune in anularea contractului de vanzare-cumparare se va face prin intermediul instantei de judecata.
Evictiune
Doncean
Vanzatorul si cumparatorul, in asociere, nu urmeaza sfatul Notarului care se disculpa. Se elibereaza act notarial fortat. Cum definiti evictiunea? (vezi toată discuția)
Proprietate
kiko33
am cumparat o casa cu 300m2. cine mi a vandut erau 2 frati cu o proprietata de 500m2. mie mi a vandut 300. acum cei 2 frati au deschis partaj succesoral pt a ... (vezi toată discuția)