avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Actiune impotriva unui debitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Actiune impotriva unui debitor

Detin un magazin de cartier si pentru a ajuta familii nevoiase accept plata unor cumparaturi la salariu (doua saptamani-o luna) dar unii clienti refuza sa achite ,chiar nu mai trec prin magazin ,sunt persoane cunoscute .
Cum pot actiona asupra acestora juridic ,nu prin forta.
Mentionez ca nu am contract sau chitanta cu acestia .
#-o#-o
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 19:27, 1 Iunie 2011
Intocmiti si dvs. un borderou cu numele persoanelor, marfa cumparata, data la care se angajeaza sa plateasca ceea ce au achizitionat si puneti persoanele respective sa semneze, macar sa aveti un inscris prin care sa dovediti ca ati vandut ,,pe cont". Altfel cum credeti ca veti recupera banii daca respectivele personane nu vor recunoaste ca au cumparat de la dvs si refuza sa plateasca.
dar va intreb au semnat intr-o condica pentru cumparaturile respective cu plata la data cand vor lua salarul sau pensia(adica pe credit)..???
daca da puteti sa formulati o cerere in pretentii si sa-i chemati la interogatoriu si-i puneti in fata sa recunoasca semnatura..!!!:P
Daca nu au semnat in ”caiet” ca au luat marfa si se obliga sa achite contravaloarea pana la data cutare nu prea aveti cum sa dovediti... deci nu aveti sanse sa castigati in instanta.

Art 1191 c. civil: dovada actelor juridice al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata. Nu se va primi niciodata o dovada prin martori, in contra sau peste ceea ce contine actul, nici despre ceea ce se pretinde ca s-ar fi zis inaintea, la timpul sau in urma confectionarii actului, chiar cu privire la o suma sau valoare ce nu depaseste 250 lei.

Daca ati notat in ”caiet” datoria, si clientii au semnat, s-ar putea considera un inceput de dovada scrisa – si sanse de a castiga in instanta ar exista...
Art. 1197 c. civil: inceputul de dovada scrisa este acea scriere care fie provine de la cel caruia ii este opusa, fie este intocmita de o alta persoana dar semnata de parte, si care este de natura a face demn de crezare faptul pretins

**
Pentru a-i obliga, oarecum, pe clienti sa plateasca atunci cand declara ca vor plati poate ca n-ar fi rau sa... scrieti factura pe numele lor, cu mentiunea ”Plata la data...” Clientul semneaza factura (sa isi scrie si numele intreg si sa scrie ”bun si aprobat” ) In momentul cand vin cu banii eliberati bonul fiscal. Astfel ”va acoperiti” si in fatza comisarilor garzii sau altora care au atributii de control.

De asemenea, exista mai multe posibilitati de marcare a vanzarii - in casa de marcat (in cazul unora, cel putin): cash, card, tichete si cec. Unul dintre acestea poate fi schimbat in ”datorie” si astfel ramaneti in limitele legii iar in casa veti avea mereu suma corecta - in caz de control de la Fisc. Aceasta varianta, insa, nu va este de folos prea mult daca trebuie sa obligati pe cineva sa plateasca datoria (bonurile fiscale nu sunt... nominale)

**
Despre ”vanzarea pe datorie” se spune ca este la limita legii... Cand banii pe produsele respective sunt incasati in aceeasi luna nu sunt ”afectate” impozitele si taxele si totul e in regula. Daca e altfel, si un control de la Fisc ar constata aceasta se poate lasa cu amenda.
Pentru aceste produse nu se elibereaza bon fiscal – ceea ce este contraventie (in unele situatii poate fi infractiune) Inspectorii de la Garda financiara aplica avertismente – cand sumele sunt mici, dar incalcarea regimului casei de marcat fiscale duce, de regula, la amendarea vinovatului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vinzarea pe caiet /note nefiscale giuseppe07 giuseppe07 Va rog sa imi explicati si mie ce inregistrari contabile trebuie sa fac atunci cind vind pe caiet . Pentru anumite informatii puteti sa imi scrieti pe ... (vezi toată discuția)
Mostenire contract rudipandur rudipandur buna, am si eu o nelamurire legat de un contract intre doua persoane fizice neautorizate acum 4 ani ,o persoana a luat un imprumut de la o alta persoana, ei ... (vezi toată discuția)
Marfa vanduta si neplatita florentinadaniela florentinadaniela Buna ziua, Am un mic magazin alimentar la tara, si, asa cum se \"obisnuieste\", am vandut marfa si \"pe caiet\", cum se spune... Problema este ca de la ... (vezi toată discuția)