avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 773 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... constatare a modului de executare a contractului
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

constatare a modului de executare a contractului

Buna ziua,
Daca doresc sa existe un act oficial prin care doar sa fie constatata o situatie de fapt existenta la un moment dat in derularea unui contract comercial, ce autoritate poate elibera aceasta constatare?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters59477 , utilizator 13:35, 21 Iulie 2008
Trebuie vazuta utilitatea practica a acestei constatari si necesitatea existentei unui "act oficial" pentru executarea contractului intre parti.

"Act oficial" ar trebui sa fie act notarial, sau hotarare judecatoreasca, insa nu vad utilitatea unui asemenea act.

Se poate face un proces verbal(sau jurnal), intre parti, datat si semnat, in care sa se constate situatia de fapt existenta la momentul consemnarii.
Partenerul strain poate apela in tara lui la o astfel de constatare facuta de persoane autorizate. Scopul ar fi de a avea o dovada autorizata a unei stari de fapt. Binenteles ca aceasta solicitare se face avand in vedere ca executarea contractului nu s-a desfasurat conform asteptarilor, dar la acest moment inetntia partilor nu este de a intra in conflict sau de a apela la instanta.
Ce terta parte are aceasta autorizare de constatare a situatie.
Cred ca o posibiliatte ar fi Curtea de arbitraj; Mai este si alta? Se poate solicita un notar? Sau poate un mediator autorizat?
Multumesc.
Ce fel de contract comercial a fost incheiat intre parti?
Daca nu ne dati informatii suplimentare putem cel mult sa bajbaim si sa ne dam cu presupusul.

De pilda, poate fi facuta o expertiza extrajudiciara

Sau poate fi urmata procedura prev de art 239 C. proc civ. (daca e indeplinita conditia urgentei)

Art. 239. - (1) Orice persoană care are interes să constate de urgenţă o anumită stare de fapt care ar putea să înceteze ori să se schimbe până la administrarea dovezilor va putea cere instanţei în circumscripţia căreia urmează să se facă constatarea să delege un executor judecătoresc din aceeaşi circumscripţie să constate la faţa locului această stare de fapt.
(2) Preşedintele poate încuviinţa facerea constatării fără înştiinţarea aceluia împotriva căruia se cere.
(3) Procesul-verbal de constatare va fi comunicat în copie celui împotriva căruia s-a făcut constatarea, dacă nu a fost de faţă.
(4) El va face dovada până la dovada contrarie.

Sau poate ca, in raport de datele concrete ale situatiie dvs. nu e nimic de facut... Pe ghicitelea nu merge.
daca nu avem mai multe date nu putem da o solutie la obiect.
daca este un contract intre 2 companii, de ce nu apelati la un expert sa faca un raport de evaluare al lucrarilor.
daca nu se aplica aceasta solute, asteptam mai mule detalii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiectii la proces verbal de constatare intocmit de executorul judecatoresc Crinisor Crinisor Buna, va rog sa ma ajutati cu un [b]model de obiectii la proces- verbal de constatare [/b]intocmit de executorul judecatoresc in baza art. 239 C.pr.civ. ... (vezi toată discuția)
Despre partaj! corinuta corinuta As dori sa aflu in cazul unei actiuni de partaj cine plateste taxa aceia pe valoarea imobilului. De exemplu daca sotia intenteaza partajul ea va trebui pe ... (vezi toată discuția)
Cat dureaza procedura de asigurare de dovezi? Anamaria Tache Anamaria Tache Firma cu care am incheiat un contract pentru renovarea casei nu si-a indeplinit obligatiile si am temei sa reziliez contractul si sa solicit restituirea ... (vezi toată discuția)