avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 902 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cat dureaza procedura de asigurare de dovezi?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cat dureaza procedura de asigurare de dovezi?

Firma cu care am incheiat un contract pentru renovarea casei nu si-a indeplinit obligatiile si am temei sa reziliez contractul si sa solicit restituirea sumelor platite si daune interese. Am motive sa cred ca firma va tergiversa cat de mult va putea orice procedura sau proces in instanta, dar vreau sa reiau lucrarile intrerupte deja de patru saptamani (dupa doar doua saptamani de munca, fata de un termen contractual de executie de 8 saptamani), cu o alta firma. Nu am initiat inca actiunea in justitie, o voi face in curand, dar doresc sa obtin o asigurare de dovezi cat se poate de repede, ca sa reiau cat se poate de repede lucrarile (mi-e din ce in ce mai greu sa stau in propria casa cu lucrurile ingramadite pe un nivel si cu nivelul pe care s-a inceput dat peste cap!) O asigurare de dovezi poate fi ceruta/obtinuta si inainte de initierea unei actiuni in justitie? daca da, ar fi acceptata ulterior intr-un proces? Mi s-a spus ca o astfel de procedura poate fi judiciara sau extrajudiciara si ca cea din urma este mult mai rapida decat prima, dar nu stiu daca este acceptata la proces. Cat ar putea dura fiecare din acestea? In cadrul procedurii se face si evaluarea costului lucrarilor efectuate, sau se constata doar stadiul lor? (pentru mine acum fiind mai important cat dureaza constatarea, pentru ca ma gandesc ca evaluarea ar putea fi contestata si procedura s-ar putea lungi foarte mult) E posibila procedura si fara citarea fimei? Dar daca firma e citata si nu se prezinta?
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Anamaria Tache , utilizator 23:09, 13 Mai 2009
Dacă apreciaţi că trebuie solicitată grabnic părerea unui expert, înainte de începerea pro­cesului sau chiar în cursul pro­cesului, dar mai înainte ca acesta să fi ajuns la faza pro­punerii şi administrării pro­belor, puteţi apela la pro­ce­dura asigurării dovezilor pe cale principală. Asigurarea do­ve­zilor este reglementată de dis­poziţiile art.235-241, Cod procedură civilă.
de regula, procedurile extrajudiciare nu sunt acceptate de instante.Aveti nevoie de ajutor de specialitate si cred ca ar trebui sa apelati la el.Fara a studia in detaliu problema, nu ne putem pronunta in termeni concreti.
Multumesc pentru raspunsuri. Urmeaza sa discut in detaliu cu un avocat saptamana viitoare, daca asta intelegeti prin ajutor de specialitate.
E corect sa inteleg ca procedura asigurarii dovezilor pe cale principala, la care pot recurge inainte de inceperea procesului, e o procedura judiciara? Din experienta dumneavoastra atiputea sa-mi spuneti cat ar putea dura?

Multumesc.
Procedura de asigurare a dovezilor este prevăzută de C.pr.civ.:
Art. 235. - (1) Oricine are interes să constate de urgenţă mărturia unei persoane, părerea unui expert, starea unor lucruri, mişcătoare sau nemişcătoare, sau să dobândească recunoaşterea unui înscris, a unui fapt ori a unui drept, va putea cere administrarea acestor dovezi dacă este primejdie ca ele să dispară sau să fie greu de administrat în viitor.
(2) Cererea poate fi făcută chiar dacă nu este primejdie în întârziere, în cazul când pârâtul îşi dă învoirea.
Art. 236. - (1) Cererea se va îndrepta, înainte de judecată, la judecătoria în circumscripţia căreia se află martorul sau obiectul cercetării, iar în timpul judecăţii, la instanţa care judecă pricina.
(2) Partea va arăta în cerere dovezile a căror administrare o pretinde, faptele ce voieşte să dovedească, precum şi primejdia întârzierii sau învoirea pârâtului.
(3) Pârâtul nu este obligat să depună întâmpinare. Instanţa va hotărî prin încheiere dată în camera de consiliu.
(4) În caz de primejdie în întârziere, instanţa va putea încuviinţa cererea şi fără citarea părţilor.
Art. 237. - Administrarea dovezii va putea fi făcută de îndată sau la termenul ce se va fixa.
Art. 238. - (1) Încheierea instanţei este executorie şi poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
(2) Încheierea dată în timpul judecării unei pricini nu poate fi atacată decât odată cu fondul.
Art. 239. - (1) Orice persoană care are interes să constate de urgenţă o anumită stare de fapt care ar putea să înceteze ori să se schimbe până la administrarea dovezilor va putea cere instanţei în circumscripţia căreia urmează să se facă constatarea să delege un executor judecătoresc din aceeaşi circumscripţie să constate la faţa locului această stare de fapt.
(2) Preşedintele poate încuviinţa facerea constatării fără înştiinţarea aceluia împotriva căruia se cere.
(3) Procesul-verbal de constatare va fi comunicat în copie celui împotriva căruia s-a făcut constatarea, dacă nu a fost de faţă.
(4) El va face dovada până la dovada contrarie.
Art. 240. - În caz de primejdie în întârziere, administrarea dovezii şi constatarea prin executori judecătoreşti se vor putea face şi în zilele de sărbătoare şi chiar şi în afara orelor legale, cu încuviinţarea anume a magistratului.
Art. 241. - (1) Dovezile administrate în condiţiile mai sus prevăzute pot să fie folosite şi de partea care nu a cerut administrarea lor.
(2) Cheltuielile făcute cu administrarea dovezilor vor fi ţinute în seamă de instanţa care judecă pricina în fond.
;)
Multumesc, m-arfi interesat durata procedurii, ca sa-mi pot stabili un orizont de timp pentru reluarea lucrarii cu alt executant. Evident apelez la ajutor de specialitate, dar mai multe informatii nu strica, nu?

Alte discuții în legătură

Despre partaj! corinuta corinuta As dori sa aflu in cazul unei actiuni de partaj cine plateste taxa aceia pe valoarea imobilului. De exemplu daca sotia intenteaza partajul ea va trebui pe ... (vezi toată discuția)
Intrebare de procedura! ContSters40598 ContSters40598 Eu in calitate de debitor ma judec intro actiune de constatarea perimarii executarii silite cu o societate comerciala, care la momentul acesta este ... (vezi toată discuția)
Majorare pensie alimentara liliche liliche este vorba de o prietena. A cerut majorarea pensiei alimentare dupa 5 ani. A primit majorarea care se apropia de 100% paratul a solicitat \"asigurare ... (vezi toată discuția)