Dacă apreciaţi că trebuie solicitată grabnic părerea unui expert, înainte de începerea procesului sau chiar în cursul procesului, dar mai înainte ca acesta să fi ajuns la faza propunerii şi administrării probelor, puteţi apela la procedura asigurării dovezilor pe cale principală. Asigurarea dovezilor este reglementată de dispoziţiile art.235-241, Cod procedură civilă.
de regula, procedurile extrajudiciare nu sunt acceptate de instante.Aveti nevoie de ajutor de specialitate si cred ca ar trebui sa apelati la el.Fara a studia in detaliu problema, nu ne putem pronunta in termeni concreti.
Multumesc pentru raspunsuri. Urmeaza sa discut in detaliu cu un avocat saptamana viitoare, daca asta intelegeti prin ajutor de specialitate.
E corect sa inteleg ca procedura asigurarii dovezilor pe cale principala, la care pot recurge inainte de inceperea procesului, e o procedura judiciara? Din experienta dumneavoastra atiputea sa-mi spuneti cat ar putea dura?
Multumesc.
Procedura de asigurare a dovezilor este prevăzută de C.pr.civ.:
Art. 235. - (1) Oricine are interes să constate de urgenţă mărturia unei persoane, părerea unui expert, starea unor lucruri, mişcătoare sau nemişcătoare, sau să dobândească recunoaşterea unui înscris, a unui fapt ori a unui drept, va putea cere administrarea acestor dovezi dacă este primejdie ca ele să dispară sau să fie greu de administrat în viitor.
(2) Cererea poate fi făcută chiar dacă nu este primejdie în întârziere, în cazul când pârâtul îşi dă învoirea.
Art. 236. - (1) Cererea se va îndrepta, înainte de judecată, la judecătoria în circumscripţia căreia se află martorul sau obiectul cercetării, iar în timpul judecăţii, la instanţa care judecă pricina.
(2) Partea va arăta în cerere dovezile a căror administrare o pretinde, faptele ce voieşte să dovedească, precum şi primejdia întârzierii sau învoirea pârâtului.
(3) Pârâtul nu este obligat să depună întâmpinare. Instanţa va hotărî prin încheiere dată în camera de consiliu.
(4) În caz de primejdie în întârziere, instanţa va putea încuviinţa cererea şi fără citarea părţilor.
Art. 237. - Administrarea dovezii va putea fi făcută de îndată sau la termenul ce se va fixa.
Art. 238. - (1) Încheierea instanţei este executorie şi poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile de la pronunţare, dacă s-a dat cu citarea părţilor, şi de la comunicare, dacă s-a dat fără citarea lor.
(2) Încheierea dată în timpul judecării unei pricini nu poate fi atacată decât odată cu fondul.
Art. 239. - (1) Orice persoană care are interes să constate de urgenţă o anumită stare de fapt care ar putea să înceteze ori să se schimbe până la administrarea dovezilor va putea cere instanţei în circumscripţia căreia urmează să se facă constatarea să delege un executor judecătoresc din aceeaşi circumscripţie să constate la faţa locului această stare de fapt.
(2) Preşedintele poate încuviinţa facerea constatării fără înştiinţarea aceluia împotriva căruia se cere.
(3) Procesul-verbal de constatare va fi comunicat în copie celui împotriva căruia s-a făcut constatarea, dacă nu a fost de faţă.
(4) El va face dovada până la dovada contrarie.
Art. 240. - În caz de primejdie în întârziere, administrarea dovezii şi constatarea prin executori judecătoreşti se vor putea face şi în zilele de sărbătoare şi chiar şi în afara orelor legale, cu încuviinţarea anume a magistratului.
Art. 241. - (1) Dovezile administrate în condiţiile mai sus prevăzute pot să fie folosite şi de partea care nu a cerut administrarea lor.
(2) Cheltuielile făcute cu administrarea dovezilor vor fi ţinute în seamă de instanţa care judecă pricina în fond. ;)
Multumesc, m-arfi interesat durata procedurii, ca sa-mi pot stabili un orizont de timp pentru reluarea lucrarii cu alt executant. Evident apelez la ajutor de specialitate, dar mai multe informatii nu strica, nu?