avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune casa

Buna ziua,
Soacra mea a decedat.in urma cu ceva timp . Socrul meu traieste si impreuna cu sotul meu (unicul fiu) am cautat actele de proprietate asupra unei case in care au locuit si am gasit urmatoarea situatie in extrasul de CF la partea a- II- a :Socrul meu cu 1/1 parte prin cumparare, mama soacra nu figureaza .In aceste caz se face succesiune ?Au fost casatorit timp de 61 de ani.
Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Vasile Mihaela , Consilier juridic 09:46, 3 Iunie 2011
Casa a fost cumparata in timpul casatoriei? Daca da, opereaza prezumtia comunitatii de bunuri, prin urmare 1/2 din acea casa, chiar daca soacra nu figureaza la "Proprietari" - intra in masa succesorala. Din aceasta jumatate, socrul dumneavoastra are 1/4, restul de 3/4 (din jumatate!) revenindu-i sotului dumneavoastra.
Revin cu precizarea ca, terenul a fost cumparat inainte de casatorie, dar casa a fost construita in timpul casatoriei.
Terenul apartine celui ce l-a cumparat (socrul sau soacra dumneavoastra) iar casa se considera bun obtinut in timpul casatoriei prin urmare va apartine in cote de 1/2 fiecaruia dintre soti.
Cota de 1/2 din casa se imparte intre sotul supravietuitor si descentent in urmatoarele cote 1/4 sotul si 3/4 fiul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune cordun cordun buna ziua am si eu o nelamurire. Apartamentului in care locuiesc a fost cumparat in 1997 si sunt trecuti ca proprietari socrul si sotul meu. locuim in ... (vezi toată discuția)
Succesiune copil copil Buna ziua. Socrul meu a decedat în 10.12.2018. Soacra mea a decedat în 2007. Între timp S-a căsătorit de 7 ani, din 2011. El avea o casa moștenită de la ... (vezi toată discuția)
Moștenire Mihaela Drăghici Mihaela Drăghici Buna ziua ! Soțul meu a murit acum 5 ani , socrul meu sa prăpădit și el după 2 ani , soacra mea încă trăiește ! Întrebarea mea este dacă nepoata ... (vezi toată discuția)