avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Greu de dovedit sau nu?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Greu de dovedit sau nu?

In urma cu ceva timp, X a fost atacat pe strada de un individ care avea fata acoperita.X a primit nenumarate amenintari din partea luiZ. X stie sigur ca individul cu chipul acoperit care l-a atacat..era Z..sau banuieste in proportie de 90%. In urma atacului au fost 3,4 martori la scena dar nu au intervenit. Daca X o sa faca o plangere penala pentru vatamare corporala iar ca faptuitor il trece pe Z specificand in plangere ca individul era mascat dar stie sigur ca era Z datorita amenintarilor pe care acesta i le-a adus lui X zile, luni in sir inainte de atac, plus ca X nu are alti dusmani sau nu stie de existenta altor persoane care i-ar dori raul, cate sanse sunt ca Z sa fie tras la raspundere? amintesc ca individul era mascat un momentul atacului dar X e sigur ca atacatorul e Z. Cate sanse sunt ca X sa poata dovedi ca Z era atacatorul, desi chiar daca exista martori la scena, individul banuit de X ca ar fi Z , avea chipul acoperit??? Clar in urma plangerii, Z o sa fie chemat la audieri dar o sa nege ca el ar fi autorul(chiar daca el a fost autorul). Cate sanse sunt ca Z sa fie condamnat pentru vatamare corporala desi cel care il acuza sustine ca cel care l-a atacat era mascat dar ca el e sigur ca Z e autorul datorita amenintarilor pe care Z i le aducea in mod constant?
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
Sonji, utilizator
Cel mai recent răspuns: ADRIAN CHELARU , Alte profesii 17:37, 2 Iunie 2011
Mai intai nsa scoata certificat medico-legal cu zilele de ingrijiri medicale. Sa faca plangere si sa indice ca un individ necunoscut l-a atacat si ca il banuieste pe ...intrucat acesta l-a amenintat anterior in mai multe randuri. Trebuie sa descrie modul in care era imbracat , varsta, inaltimea, ceva concret pentru a se putea face legatura. la fel si martorii.
Nu este chiar atat de greu de dovedit. In faza de cercetare penala, criminalistii cerceteaza persoana faptuitorului din mai multe puncte de vedere avand ca temei mai multe aspecte nu numai cel al fetei,amprentelor etc". Daca exista si martori problema e si mai simpla. Poate au existat camere de supraveghere in imediata apropiere a locului in care s-a consumat incidentul.Antropometria presupune masurarea unor parti ale corpului uman in vederea reconstituirii dimensiunilor acestuia si astfel daca banuitul corespunde masuratorilor "el e". Tactica si practica criminalistica de astazi nu se mai bazeaza neaparat pe chipul faptuitorului. Sunt"N" aspecte pe care criminalistii le pun cap la cap. Ex:Descrierea formelor dinamice. Descrierea acestor forme denumite si functionale, este menita sa comple­teze posibilitatile de identificare si se refera, in special, la tinuta corpului, felul mersului, mimica, privire, diferitele forme de mani­festare. De exemplu:
- Mersul unei persoane poate fi normal, degajat, suplu, sportiv, greoi, ezi­tant, cu pasi mari sau mici, saltaret, cu alte particularitati determinate de mor­fologia picio­rului.
- Modul de manifestare, privit in sensul sau larg, prin aceasta intelegandu-se, de pilda, gestica sau vorbirea, este in functie de personalitatea si temperamentul individului. Daca fizionomia agresorului corespunde cu cel banuit si toate acestea se coroboreaza cu declaratiile martorilor si a partii vatamate ....ala e.
Cel vatamat sa mearga la politie si sa depuna plangere restul e treaba politiei.
Camere de supraveghere nu exista, fizionomia individului o pot avea multi, inaltimea medie, 1,77, slabut. Imbracat in negru, mai ales ca s-a petrecut noaptea. Nu cred ca poti acuza un om doar pt. ca fizionomia lui se potriveste cu cea a individului cu chipul acoperit, sa fim seriosi, cati nu s-ar potrivi descrierii?? Si nu cred ca vatamatul.. dupa ce a primit cateva lovituri, se mai apuca sa-l studieze minutios pe agresor , lungimea picioarelor, capul patrat sau oval, cocosat, mers apasat sau iute, zau asa. Agresorul dupa atac probabil se va face repede nevazut, nu va sta la povesti cu victima:)) . Iar faptul ca cel banuit a amenintat victima, nu cred ca e o dovada coplesitoare, voi ce zice-ti?

Doamna Cazacu Ioana,nu cred ca ati citit cu atentie ce am scris. Cum sa spuna varsta agresorului daca el avea chipul acoperit?? Come on. Unde va e profesionalismul?? Sunteti avocat, tocmai de asta imi e teama mie in tara asta..de lipsa de profesionalism al avocatilor(nu fac referire la dumneavoastra,doamna) ,al procurorilor, criminalistilor, etc. De multe ori in inchisoare ajung nevinovati, iar pedofili, talhari,violatori si alte scursuri sun in libertate. Imi e teama sa nu patesc ceva in tara asta, pentru ca o sa-mi fie greu sa dovedesc ca am fost atacat, talharit, batut, violat(sper ca nu se va ajunge pana acolo:P )...Deci,atacatorul: Mascat, haine negre, afara intuneric(si chiar daca e lumina, era mascat) ,martori putini si ce au vazut? un tip mascat, nimic mai mult, care agreseaza un alt tip, plangere, acuzat e cel care a amenintat, trebuie dovedit ca el e si autorul, dar cum? ce alte dovezi ar trebui sa existe?
Ultima modificare: Joi, 2 Iunie 2011
Sonji, utilizator
Elementele constitutive ale unei infractiuni se stabilesc in functii de indicii. Mai multe indicii conduc la stabilirea unei probe asa ca nu fiti pesimist ca nu se stie de unde iese un indiciu doua. Mergeti la politie si depuneti plangerea pentru ca pana la urma e mai bine decat nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Talharie Irina Havirneanu Irina Havirneanu un cetatean x este agresat in plina noapte, i se fura telefonul mobil ..se ajunge in tribunal in care cetateanul x este martor.agresorii sunt acuzati de ... (vezi toată discuția)
Plangere penala antolia antolia Buna ziua ! In urma unei agresiuni fizice , a fost depusa o plangere la politie . Dupa intocmirea dosarului , procurorul a dispus inceperea urmaririi penale . ... (vezi toată discuția)
Despre marturie.fie ea mincinoasa sau reala. Sonji Sonji Cum poate dovedi o instanta ca un martor minte sau spune adevarul?? Oricine poate apela la prieteni sau membrii de familie sa depuna marturie impotriva celui ... (vezi toată discuția)