Dupa ceva timp fara salariu , am acumulat la intretinere o datorie de cca 1500 lei. De 2 luni, platesc suma calculata pentru luna in curs plus inca 200 lei pentru acoperirea datoriei.
In aceasta seara cand am platit intretinerea, doamna administrator m`a intampinat cu o somatie de la un avocat, precum ca daca nu platesc suma integral in termen de 7 zile voi fi actionat in judecata.
In conditiile in care nu dispun sub nici o forma de acesti bani, ce pot face? Eu pot da lunar o suma in plus fata de suma pt. luna respectiva, si cam atat imi ajung banii din salariu. Exista vreo posibilitate sa evit ajungerea in Instanta?
Va multumesc anticipat pentru ajutor!
Cand va va actiona in judecat probabil va folosi ca temei juridic OG 5/2001.
In apararea dvs veti solicita Instantei sa pronunte o hotarare in conformitate cu prevederile art 6 indice 1 din OG 5/2001...adica sa platiti esalonat.
Dvs continuat sa platiti esalonat. Pana la terminarea procesului cred ca veti achita intregul debit.
Art. 6 indice 1. din OG 5/2001- In cazul creantelor reprezentand obligatii de plata a cotelor din cheltuielile comune fata de asociatiile de proprietari sau locatari, precum si a cheltuielilor de intretinere ce revin persoanelor fizice corespunzator suprafetelor locative pe care le folosesc ca locuinte, judecatorul, la cererea debitorului, va putea, prin derogare de la dispozitiile art. 6 alin. (3), sa dispuna stabilirea unui termen de plata ori esalonarea platii, tinand seama de motivele temeinice invocate de debitor in ceea ce priveste posibilitatile efective de plata .
Si inca ceva..daca recunoasteti pretentiile Asociatiei, solicitati sa fiti scutit de plata cheltuielilor de judecata in baza art 275 din codul de procedura civila.
va multumesc foarte mult pentru promptitudine!
Exista vreo posibilitate sa formulez o intampinare la acea somatie catre asociatia de proprietari, in care sa cer acordarea posibilitatii platii esalonate?
Exista vreo baza legala sa fac asta? Incerc sa evit sa ajung in instanta, ma cam sperie ideea de a fi parte intr`un proces
Este o mica neconcordanta sau o folosire a termenului de somatie putin cam prea usor.
Pentru ca mai sus s-a amintit de OG 5/2001, deabia atunci cand asociatia actioneaza in instanta in baza acestei ordonante, instanta poate emite o Ordonanta care sa contina "somatia de plata"...
Pana la instanta, ceea ce primiti de la asociatie, este o notificare.
Sigur daca ajungeti in instanta procedati asa cum s-a precizat mai sus.
Dar pentru a nu mai ajunge in instanta, formulati o adresa in doua exemplare catre presedintele asociatiei prin care va luati angajamentul ca o sa achitati lunar intretinerea curenta si o suma de xxx lei astfel incat in xx luni sa ajungeti cu plata la zi. Inregistrati-o la asociatie si luati un exeplar semnat inapoi. Acesta o sa-l puteti folosi in instanta daca o sa va dea totusi in judecata. Dar poate nu va mai da in judecata si va invita, eventual sa incheie cu dumneavoastra o esalonare, un angajament formulat de conducerea asociatiei.
Daca v-ar da in judecata, avand in vedere ca dumnaevoastra recunoasteti debitele, ca platiti lunar, ca v-ati angajat sa platiti esalonat, sunt sanse mari ca instanta sa ia decizia imediat, poate la al doile termen prin care sa stabileasca obligatia ca dumneavoastra sa platiti esalonat. Explicati-le aceste lucruri si celor din conducerea asociatiei si poate inteleg.