Am primit azi "somatie de plata",scrisa pe coala a4 , deoarece datorez asociatiei 1.900ron la intretinere. Am sa platesc suma, chiar daca acum sant cam stramtorat ca mai toata lumea,dar as dorii sa profit de situatia creata daca tot m-au infuriat ca pt.o asa suma mica sa faca tambalaul asta.
Toata iarna la un ap.3 cam. am platit intrtinerea 900-1000ron/luna. Am motive sa cred ca am fost pacalit mai multi ani la rand dar de 3luni de cand sau strans sumele restante am fost taxat corect. Intrebarile mele sunt:
1. Tre sa ma sperie aceasta somatie?
2. Care sant pasii pe care ei trebuie sa-i urmeze pt.a recupera sumele restante de la mine?
3. Exista o suma minima pt.care ma pot da in judecata?
4. Ce tre sa fac pt.a verifica daca sumele platite de iarna trecuta sant corecte sau daca am fost inselat?
5. Daca ajung in instanta voi avea posibilitatea de a plati esalonat datoriile sau o sa fiu nevoit sa platesc sum integral?
Sper ca nu v-am suparat cu prea multe intrebari dar aici tot timpul am gasit rapuns la problemele ivite in timp. Va multumesc.
1. Da, trebuie sa va ... puna un semn de intrebare aceasta somatie! ... nu chiar "sperietura" :)
... somatia este obligatorie ca o procedura prealabila inainte de depunerea unei actiuni in instant... in cazul dvs. reprezinta, in termeni juridici, punerea in intarziere a debiorului...
2. Actiune in instanta, obtinerea unei hotarari judecatoresti, investire cu titlu executoriu, punere in executare silita prin intermediul unui executor judecatoresc se poate scoate la licitatie chiar si imobilul in care locuiti;
3. Nu exista!
4. O expertiza contabila;
5. Plata esalonata se poate face ulterior obtinerii unei hotarari, daca reusiti sa gasiti intelegere fie la Asociatia de proprietari fie prin intermediul executorului judecatoresc (daca Asociatia intelege sa apeleze la acesta pentru recuperarea debitului restant)
1.Nu e somatie, e notificare. Somatie trimite numai judecatoria. Nu trebuie sa va sperie, dar e un avertisment. Depinde cum se procedeaza la dv. in asociatie. Daca au mai fost dati restantierii in judecata, atunci trebuie s-o luati in serios intr-un grad mai mare. Daca nu s-a obisnuit pana acum acest lucru, va puteti astepta sa fie doar o notificare prin care sa va aduca aminte sa mai treceti si pe la casieria asociatiei. Cred ca trebuie sa priviti cu seriozitate chestiunea. Nu se stie cum cade drobul de sare....cade sau nu cade?
2. Va cheama la sedinta de mediere pentru informare asupra acestei etape. Daca vreti sa rezolvati problema in aceasta faza o puteti face, cerand un plan de esalonare a platii. Asta implica ca recunoasteti valoarea sumei in discutie. Daca nu o recunoasteti, atunci se merge mai departe la judecatorie, se depune dosarul si se cere plata restantelor. Acolo, la proces, ca la proces.... dv. spuneti ce nu recunoasteti s.a.m.d.
3. Nu este o suma minima, ci exista o durata dincolo de care va pot actiona in judecata si anume 90 zile. Deci pentru orice restanta, fie si de 2 lei care depaseste termenul scadent cu 90 zile va pot da in judecata, cu preambulul medierii, asa cum am spus.
4. Ar fi trebuit sa faceti: prevederile legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari spun ca orice lista de intretinere poate fi contestata in 10 zile de la afisare cu obligativitatea raspunsului in urmatoarele 7. Asadar, daca nu ati contestat listele sau chiar ati platit sumele, se cheama ca le-ati recunoscut.
5. Puteti cere plata esalonata a datoriei si judecatorul va va intelege si hotari in acest sens. Probleme financiare are multa lume, dar plata datoriilor trebuie facuta, fie si esalonat.
Ca deobicei ,raspuns in viteza si la obiect....multumec. Acum ca sa profit de amabilittea dvs.:
Cine va fi chemat in instant? Uzufructul viger,proprietarul sau cine e trecut in cartea de imobil? Si 2. Sa inteleg c nu mai pot cere o expertiza contabila pt.ce sa platit?
Scuze pt.literele lipsa dar folosesc o tbleta si tuchscreen-ul ca tuchscreen-ul.....
Ba da, puteti cere o expertiza contabila pe care o achitati dv. initial si in functie de rezultate ramaneti cu banii dati sau asociatia va plati paguba. Dar aceasta trebuie s-o stabiliti inainte de a incepe expertiza.
Intrebarea e de ce nu ati contestat atunci, pe loc?
Citatie tribunal
virginia1
am mai scris despre problema mea,dar acum as mai cere un sfat daca cineva poate sa ma lamureasca:saptamina trecuta am vorbit cu consilierul juridic de la ... (vezi toată discuția)