avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... prioritate drept european CEDO fata de C.PR.CIV.?????
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

prioritate drept european CEDO fata de C.PR.CIV.?????

Art.20 alin.2 Constitutie raportat la Conventia CEDO prevede aplicarea cu prioritate de catre instante a Conventiei fata de legile interne.
Este sau nu prioritara Conventia si fata de Codul de procedura civila?
Daca o dispozitie a C.pr.civ. este contarara art.6.1 al Conventiei ar trebui ignorata de instanta acea dispozitie si aplicat cu prioritate art.6.1 -jurisprudenta Curtii privind procesul echitabil cu multiplele sale intelesuri?
Fara aintra in detalii, pun aceasta intrebare intrucit recent o instanta s-a pronuntat in sensul ca nu se poate aplica cu prioritate Conventia intrucit dispozitiile c.pr.civ. sint de stricta interpretare.
Eu as spune si ce daca? c.pr.civ. nu este tot o lege interna? art.20 constitutie nu face distinctie.
Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: eugen82 , utilizator 18:46, 8 Iunie 2011
@u.b.i.k. am postat pe acest forum un nou topic , alt caz de neconcordanta intre c.pr.civ. si cedo, mult mai interesant decit povestea cu concluziile orale.
Asupra careia nu mai comentez decit faptul ca nicidecum nu a avut legiuitorul in vedere sa o protejeze pe mama , daca gindea la protectie atunci nici reclamantului nelicentiat.. nu i s-ar fi permis .
Chestiunea cu mandatarul a fost gindita pentru protectia avocatilor, ca nu cumva neplatitori la barou sa apara in spetele prietenilor si vecinilor... ceea ce este OK, dar in familie este altceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 108 ind 5 alin 3 reexaminarea amenzii judiciare si art.6.1 cedo eugen82 eugen82 Va cer opinia cu privire la procedura de reexaminare a amenzii judiciare reglementata de art.108 ind 5 alin.3 C.pr.civ. Se aplica art.6.1 al Conventiei si ... (vezi toată discuția)
Inainte de cedo, putem desfiinta in instanta nationala o hotarire irevocabila solutionata cu incalcarea dreptului la un proces echitabil ? – in tem. art.13 recursul efectiv eugen82 eugen82 Va solicit parerea cu privire la urmatoarea lipsa in c.pr.civ – contestatia in anulare (in opinia mea): Hotarire irevocabila, recursul respins si ... (vezi toată discuția)
Ce cale extraordinara de atac se poate promova ? Diana Ramona Diana Ramona In cazul unei plangeri contraventionale ptr o fapta prevazuta de OUG 195/2002 , s-a solicitat odata cu formularea acesteia , si judecarea in lipsa , cu ... (vezi toată discuția)