avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Buna ziua,

De mai mult timp am o speta care imi da batai de cap si nu stiu daca am vreo rezolvare, de aceea m-am gandit sa apelez si la acest forum bazandu-ma pe experienta persoanelor de aici. Trebuie sa mentionez ca nu am niciun fel de experienta in domeniul asigurarilor sociale.

Situatia este in felul urmator: petentul a primit prin noiembrie 2010 o decizie de recalculare a pensiei. Avand in vedere ca petentul nu are pregatire in domeniu a inaintat decizia de recalculare unor persoane "foarte pregatite" care, in loc sa conteste in instanta decizia respectiva, in termenul legal, au facut diferite adrese catre Casa de Pensii prin care cereau recalcularea pensiei. Bineinteles ca raspunsul Casei de Pensii a fost unul negativ.

Ulterior (la aproximativ 3 luni de la emiterea deciziei) am preluat eu speta si incerc sa gasesc o solutie pentru recalcularea pensiei respective, intrucat formulare unei contestatii la decizia de recalculare a pensiei la acest moment este tardiva.

Dupa cum am spus si mai sus, nu am deloc experienta in domeniul Asigurarilor sociale insa am vazu de mai multe ori pe rolul instantelor cereri de "recalculare a pensiei", distinct de contestatia deciziei de recalculare. Motiv pentru care am deschis acest topic prin care vreau sa lansez urmatoarea intrebare :

Mai este vreo cale de recalculare a pensiei, alta decat contestarea deciziei de recalculare?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 3 Iunie 2011
@rianu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:50, 11 Iunie 2011
Buna ziua si continui si eu pe acest subiect si anume :
- Mama mea este pensionara pe caz de boala si in prezent are o pensie de 700roni , iar zilele trecute a primit o decizie de la casa de pensie Bucuresti precum ca in ultimi 3 ani ( 01.06.2008 - 01.05.2011 ) ar fii primit un "surplus" de 1122roni din cauza recalculari gresite a punctului de pensie prin legea 263/2010 parca
Stau si ma intreb ce vina are ea precum si alti pensionari care au fost folositi pentru alegeri ( cand au marit pensile de 2 ori ) ca in prezent sa li-se dea "cate un picior in fund" ca numai au nevoie de pensionari
Revenind la problema/situatia de mai sus ce ar trebui/sau unde ar trebui sa se adreseze pt. contestatie ?
Cine ar trebui tras la raspundere pentru astfel de situatii , mai ales ca sunt convins ca mama mea nu este singurul caz din Ro
Daca este totusi sa se puna in aplicare aceea decizie , aceea suma se va opri din urmatoarele 1-2 pensii sau se va opri esalonat ( 1122 : 36 = 31,166/luna ) , cum este legal ?
Va multumesc anticipat de raspuns/solutii
@rianu

Da, puteti investi instanta cu o actiune prin care solicitati, generic, recalcularea drepturilor de pensie. De regula in aceste litigii se propune si se administreaza proba cu expertiza contabila pentru ca reclamantul a descoperit, dupa comunicarea buletinelor de calcul, ca suma X sau sporul Y din carnetul de munca sau dintr-o adeverinta nu este aceeasi cu cea din buletinul de calcul (este un exemplu).

Sporul de vechime aferent perioadei 01.03.1970-01.04.1992 din buletinul de calcul corespunde rareori cu cel din carnetul de munca, intrucat s-a aplicat art. 164, alin. (3) din Legea nr. 19/2000.

Comparati salariile si sporurile din buletinul de calcul intitulat Date privitoare la activitatea in munca cu cele din carnetul de munca si din adeverinte.


@mario08

Ce inseamna din cauza recalculari gresite a punctului de pensie prin legea 263/2010 parca? Ce inseamna "parca"?

Daca decizia de debit este emisa conform Legii nr. 263/2010, mama va contesta decizia de respingere la Comisia Centrala de Contestatii, in termen de 30 de zile de la comunicare. Contestatia se depune la casa de pensii care a emis decizia. Daca pierde in procedura administrativa prealabila, poate ataca hotararea Comisiei Centrale de Contestatii la tribunal.

Puteti solicita conducerii casei de pensii sanctionarea persoanei care se face vinovata de recalcularea gresita a drepturilor de pensie. Debitul se retine prin infiintarea popririi pe pensie, respectiv prin retinerea a unei treimi din aceasta, lunar, conform art. 409 Cod procedura civila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fisa evaluare pensie anaandu anaandu Va rog sa ma scuzati ca revin din nou cu intrebari dar se pare ca ma urmareste ghinionul. Intrucât am avut domiciliul schimbat in 2010, mi-am mutat dosarul de ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate-gresala la calcularea pensiei ancamargineanu ancamargineanu Am formulat o cerere sa mi se trimita formatul si continutul buletinului de calcul al punctajului mediu anual, rezultat in urma evaluarii in vederea ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensie dorel13 dorel13 Un cetatean care nu se pricepe la legi, s-a pensionat anticipat, i s-au trecut 17 ani in grupa 2 de munca in loc de 25 de ani. Nu a facut contestatie la ... (vezi toată discuția)