avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Disponibilizare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Disponibilizare

Sunt angajat al C.N.H. subunitatea E.M.Lupeni.In luna octombrie <26> al acestui an voi implini varsta de 43 ani.Tot atunci voi avea o vechime <conditii speciale> subteran de 18 ani si peste 10 luni.Intrebarile mele sunt:
- daca voi putea iesi cu ordonanta in luna octombrie si dupa cei 2 ani de somaj respectiv salarii de compensare pot iesi la pensie?
-dupa cum se tot spune ca ordonanta actuala va fi deschisa pana in anul 2018 fiind angajat al unei intreprinderi VIABILE pot sa solicit ordonanta anul viitor?
-ar trebui sa-mi cer transferul acuma spre o mina pe inchidere pentru a beneficia anul viitor sau anul acesta la sfarsit de ordonanta?
IMI DORESC SA PLEC DIN SISTEMUL MINIER.Va rog sa ma sfatuiti ce ar fi mai bine si mai sigur sa fac.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 18:58, 5 Iunie 2011
I )- daca voi putea iesi cu ordonanta in luna octombrie si dupa cei 2 ani de somaj respectiv salarii de compensare pot iesi la pensie?
R) daca indepliniti varsta de pensionare puteti ieis la pensie.
I) dupa cum se tot spune ca ordonanta actuala va fi deschisa pana in anul 2018 fiind angajat al unei intreprinderi VIABILE pot sa solicit ordonanta anul viitor?
R) legal..ordonanta nu se solicita..daca postul pe care il ocupati dvs este desfintat atunci veti fi concediat si veti primi ordonanta indiferent daca o solicitati sau nu.
I) ar trebui sa-mi cer transferul acuma spre o mina pe inchidere pentru a beneficia anul viitor sau anul acesta la sfarsit de ordonanta?
dupa cum am spus si in raspunsul de la intrebarea anterioara..chiar daca va transferati la o mina pe inchidere, este posibil sa fiti retransferat la o mina unde inca se lucreaza. Exista riscuri..dar nu exista o regula, pentru a putea fi sigur de rezultat

peugen a scris:
- daca voi putea iesi cu ordonanta in luna octombrie si dupa cei 2 ani de somaj respectiv salarii de compensare pot iesi la pensie?

Nu. La 45 de ani nu puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta intrucat nu ati lucrat efectiv 20 de ani in mina.

peugen a scris:
IMI DORESC SA PLEC DIN SISTEMUL MINIER.Va rog sa ma sfatuiti ce ar fi mai bine si mai sigur sa fac.

Daca doriti sa iesiti la pensie la 45 de ani, atunci mai lucrati inca doi ani acolo. Daca nu, veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 56 de ani, cu conditia realizarii stagiului complet de cotizare de 35 de ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata melaniavasilescu melaniavasilescu Sunt nascuta in august 1960, lucrez din noiembrie 1982 pana in prezent, am peste 16 ani grupele de munca. Spuneti-mi va rog cand pot iesi la pensie . Primii ... (vezi toată discuția)
Pensie neamt-emil-eugen neamt-emil-eugen intreb pt soacra mea care este nascuta in 24 noiembrie 1957, are 36 de ani si 4 luni de munca si ar dori sa stie cand se poate pensiona si la limita de varsta ... (vezi toată discuția)
Am 61 ani și 5 luni și două fete născute crescute , dar nu ... CcStela CcStela Am 61 ani și 5 luni și două fete născute crescute , dar nu am vârsta maximă de 33 ani și 2 luni, pot ieși la pensie? Acum lucrez dar din 2003 până ... (vezi toată discuția)