avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Reziliere contract - se returneaza avansul?
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Reziliere contract - se returneaza avansul?

Buna ziua.
va cer ajutorul in legatura cu un contract de proiectare.

Am incheiat un contract de proiectare (eu sunt proiectantul) pentru executia unui proiect de amenajare.
La 2 zile dupa semnarea contractului si plata avansului, beneficiarul m-a anuntat (telefonic) ca din motive personale nu mai poate continua si doreste sa anuleze contractul. Evident doreste si returnarea avansului, mai putin sumele aferente lucrarilor deja efectuate (in cazul de fata documentatia intocmita de mine pentru obtinerea certificatului de urbanism si o vizita pe santier).
Evident, suma pe care eu o estimez pentru aceste lucrari nu corespunde cu asteptarile beneficiarului. Mai mult, suma platita a fost deja alocata diverselor cheltuielie ale firmei si nu mai am alti bani disponibili.

Contractul nu are clauze de reziliere specifice acestei situatii. Platile sunt esalonate in 3 transe: avans si 2 plati pe faze de lucrari.

Cum sa procedez? In mod legal, avansul se returneaza?
Daca contractul nu contine caluze de reziliere, atunci el nu poate fi reziliat decat in doua moduri: prin acordul partilor sau sau prin instanta.
Probabil se va rezilia prin acordul partilor.
Problema este acel avans. Daca eu estimez ca o parte din el a fost folosita pentru acel beneficiar, sunt obligat sa-l returnez integral sau pot sa-mi opresc cheltuielile?

Unde este reglementat avansul in contractele de acest tip?
Pai daca va intelegeti amiabil, asta inseamna ca veti cadea de comun acord si veti gasi solutii si dv. si partenerul de afaceri in privinta avansului.

Iar ca sa aveti o intelegere legala, puteti incheia la un mediator un acord de mediere in care veti trece solutia la problema in discutie, ca si vointa a partilor.
Puteti chiar gasi mai multe solutii la problema dv. de stingere a disputei. Mediatorul, prin procedeul de mediere, va sti sa va indrume in asa fel incat sa reusiti sa va intelegeti.
Important este sa va doriti ca acest lucru sa se intample in mod civilizat.

Succes.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Birou de Mediator-Valeria Tivda, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am nevoie urgenta de ajutor timeia timeia in 20 februarie 2009 am incheiat un contract de mediere cu o firma din brasov pentru un loc de munca in grecia. dupa amanari repetate am apelat la cei care ar ... (vezi toată discuția)
Probleme cu constructorul MARIA MONSALVETE MARIA MONSALVETE Buna seara. Problema este cu o firma de constructii cu care am un contract incheiat pentru construirea unui acoperis, in pret fiind inclus materialul si ... (vezi toată discuția)
Reziliere antecontract de v-c imobil bogb bogb Buna ziua, Anul trecut am incheiat un contract de v-c imobil nou in calitate de promitent cumparator pt care am dat un avans de 25%. Principalele obligatii ... (vezi toată discuția)