avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 588 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarii compensatorii in urma restructurarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarii compensatorii in urma restructurarii

Buna ziua,
In societatea in care lucreaza fiul meu,in urma restructurarii,incepand cu 1 iulie 2011,12 salariati vor fi concediati.Anuntul a fost facut azi,si au fost anuntati ca nu au dreptul la salarii compensatorii conform noului cod al muncii.Din ce stiu,in functie de contractul colectiv de munca de ramura primesc sau nu aceste drepturi.Societatea functioneaza pe cod caen 731,dar nu gasesc contractul colectiv de munca pe ramura.M-ar putea ajuta cineva cu o informatii legat de obligativitatea acordarii acestor salarii compensatorii in grupa respectiva?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: sabrinaaa , utilizator 00:43, 3 Septembrie 2011
1. Salariile compensatorii nu sunt prevazute in Codul muncii ci numai in CCM la nivel de unitate sau de ramura.
2. Codul CAEN este format din 4 cifre. Din codul partial pe care l-ati dat banuiesc ca este vorba de ramura publicitate un de stiu sa fie incheiat un CCM.
Buna ziua,
Am primit o instiintare in care sunt informat de decizia restructurarii societatii.
"in temeiul dispozitiilor art.65 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare"
Functia mea este 213904 - Programator de sistem informatic.
Pe romaneste: se desfiinteaza postul si sut deja in preaviz de 20 de zile lucratoare urmand ca activitatea mea sa inceteze pe 14 septembrie a.c.
Firma este inscrisa cu codul CAEN 8690, exista doar contract individual de munca, contractul colectiv de munca nu este semnat si nici contractul de munca la nivel de ramura.
Ce sanse exista sa pot lua un salariu (sau mai multe) compensatoriu in aceste conditii?

Multumesc,
Dan D.
Atata timp cat firma are sub 20 de angajati, aceasta nu este obligata sa semneze Contractul Colectiv de Munca (CCM)...Iar daca are peste si nu l-a semnat....tot ce puteti face este o reclamatie la ITM si ei se aleg cu o amenda....Va rog sa ma corectati daca gresesc.
Buna ziua,
din cate am observat Grupa 8690 mentionata de Dvs. se refera la ”- Alte activitati referioare la sanatatea umana”.

Daca intr-adevar lucrati intr-o astfel de unitate puteti verifica in anexa 10 la CCM la nivel de Grup de Uniti al Ministerului Sntii i unitilor din subordine pe anul 2011 - daca unitatea Dvs, apare listat in acea anexa.

Daca va regasiti firma la care lucrati in acea anexa aveti dreptul la salari compensatorii in temeiul art. 56 alin. (5) din acest contract.

Daca nu va regasiti in anexa avand in vedere faptul ca nu mai exista CCM la nivel national din pacate nu beneficiati de nici un salariu compensatoriu.

INSA daca decizia de concediere nu mentioneaza exact motivele care au determinat concedierea si nu incalca astfel prevedreile art. 76 Codul Muncii atunci ea este nula de drept. In acest caz daca veti contesta in instanta decizia de concediere in 45 de zile de la data la care v-a fost comunicata puteti obtine reintegrarea in functia detinuta anterior si plata tuturor drepturiloe salariale pana la reintegrarea efectiva.

Concedierea in temeiul art 65 este un proces destul de complex, daca angajatorul nu respecta toate cerintele impuse de lege cele de forma impuse de art. 76 Codul Muncii si cele de fond si procedura impuse de art. 65 atunci ea este nula. In acest caz chiar daca nu ati intra in sfera nici unui contract colectiv de munca aplicabil, contestand decizia in instanta, daca concedierea este nelegala si abuziva veti putea sa va reobtineti locul de munca si angajatorul va fi obligat sa va plateasca toate salariile de la data concedierii si pana la data la care veti fi reintegrat.
"Daca intr-adevar lucrati intr-o astfel de unitate puteti verifica in anexa 10 la CCM la nivel de Grup de Uniti al Ministerului Sntii i unitilor din subordine pe anul 2011 - daca unitatea Dvs, apare listat in acea anexa."

Unde pot gasi aceasta anexa si sub ce forma?

Alte discuții în legătură

Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)
Salariul compensator. Rudolf999 Rudolf999 Salut. Noul Contract colectiv de munca de cind este in vigoare ??? si daca este mentionat in contractul colectiv de munca [b]Salariul compensator[/b]. Ma ... (vezi toată discuția)
Contract munca nivel national si salariu compensatoru mon_maria mon_maria Buna ziua. O firma cu 8 salariati, a facut 1 concediere individuala ce nu tine de pesoana salariatului. Este obligata sa plateasca salariu compensatoriu? ... (vezi toată discuția)