avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 841 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract de prestari-servicii - in ce conditii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract de prestari-servicii - in ce conditii?

Buna ziua,

am tot incercat sa aflu din diverse surse (inclusiv de la Finante) in ce conditii pot face contracte de prestari-servicii cu persoane fizice NE-autorizate, eu fiind SRL.Am inteles ca se pot face, ca se plateste impozit, CAS si somaj.Ok...problema este ca am facut astfel de contracte, am aproximativ 20 astfel de colaboratori...si astazi contabila mea (noua contabila!!) mi-a comunicat ca nu este in regula...ca la un control se poate considera ca in fapt am 20 de angajati(!!) carora nu le-am platit contributiile angajatorului, ce daca nu am contracte de munca....si pot lua amenda si va trebui sa platesc din urma asa-zisele dari...retroactiv!

Dar sa explic mai clar in ce consta activitatea colaboratorilor .Sunt 2 categorii:

- reprezentanti de vanzari pe baza de comision, exclusiv, nu le pun la dispozitie infrastructura,telefon,masina, absolut nimic...daca semneaza contracte primesc comision , daca nu, nu.

- consultantii, care presteaza servicii de scriere documentatii, atunci cand le predau eu clienti.

Nu inteleg daca pana la urma este corect sau nu sa folosesti conventiile civile pentru prestare-servicii ocazional, nu zilnic, nu neaparat lunar.Contractele sunt facute pe 2 luni si se prelungesc cu anexa, daca este cazul, cu inca 2 luni...etc.

Multumesc, sper ca ma poate lamuri cineva pana la urma...n-as vrea sa aflu cand e prea tarziu.
Cel mai recent răspuns: Ana_Pentalog , utilizator 17:54, 17 Iunie 2011
Cind persoanele cu care incheiati astfel de contracte de prestari servicii sunt neautorizate , respectiv nu sunt PFA-uri, riscul ca raportul juridic sa fie calificat de inspectorii ITM ca fiind unul de dreptul muncii este foarte mare.
Singurul temei legal actual al conventiilor civile cu persoanele fizice, care nu sunt constituite in nicio forma de exercitare a unei activitati comerciale, este Codul Civil - art. 1470 - 1477.

Insa, atat din punctul de vedere al Codului Muncii cat si din punctul vedere al Codului Fiscal, dumneavoastra incalcati legislatia prin intretinerea de astfel de relatii de colaborare, fara sa imbrace o forma bine definita:

- contract individual de munca
sau
- contract de prestari servicii cu PFA/SRL/etc

De asemenea, anterior anului 2010, aceste tipuri de conventii se mai incheiau in temeiul Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, lege abrogata prin OUG 123/2010.

Spiritul legiuitorului prin toate aceste modificari legislative este in sensul interzicerii acestor forme de colaborare in scopul colectarii la bugetul de stat a unor contributii si impozite cat mai mari:(

Asadar, oricare dintre institutille care v-ar putea organiza un control fiscal al ITM, va vor recalifica aceste colaborari drept relatii de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventii civile - contradictie intre codul fiscal si codul muncii theya_05 theya_05 in urma unui control itm la o firma,aceasta firma s-a ales cu o amenda uriasa pt colaboratorii-persoane fizice cu care avea incheiate conventii civile. din ... (vezi toată discuția)
Lamuriri suplimentare conventii civile Gheorgheni Alina G Gheorgheni Alina G Se tot spune:\" prin OUG 9/2003 şi Legea 577/2003 au fost abrogate articolele care reglementau convenţiile civile de prestări servicii din Legea 130/1999 ... (vezi toată discuția)
Ajutor contract civil prestari servicii horeabortan horeabortan Am nevoie de ajutor cu o situatie cu care nu m-am confruntat pana acum. O persoana a incheiat in 2003 o conventie de prestari servicii cu o firma. El in ... (vezi toată discuția)