am tot incercat sa aflu din diverse surse (inclusiv de la Finante) in ce conditii pot face contracte de prestari-servicii cu persoane fizice NE-autorizate, eu fiind SRL.Am inteles ca se pot face, ca se plateste impozit, CAS si somaj.Ok...problema este ca am facut astfel de contracte, am aproximativ 20 astfel de colaboratori...si astazi contabila mea (noua contabila!!) mi-a comunicat ca nu este in regula...ca la un control se poate considera ca in fapt am 20 de angajati(!!) carora nu le-am platit contributiile angajatorului, ce daca nu am contracte de munca....si pot lua amenda si va trebui sa platesc din urma asa-zisele dari...retroactiv!
Dar sa explic mai clar in ce consta activitatea colaboratorilor .Sunt 2 categorii:
- reprezentanti de vanzari pe baza de comision, exclusiv, nu le pun la dispozitie infrastructura,telefon,masina, absolut nimic...daca semneaza contracte primesc comision , daca nu, nu.
- consultantii, care presteaza servicii de scriere documentatii, atunci cand le predau eu clienti.
Nu inteleg daca pana la urma este corect sau nu sa folosesti conventiile civile pentru prestare-servicii ocazional, nu zilnic, nu neaparat lunar.Contractele sunt facute pe 2 luni si se prelungesc cu anexa, daca este cazul, cu inca 2 luni...etc.
Multumesc, sper ca ma poate lamuri cineva pana la urma...n-as vrea sa aflu cand e prea tarziu.
Cind persoanele cu care incheiati astfel de contracte de prestari servicii sunt neautorizate , respectiv nu sunt PFA-uri, riscul ca raportul juridic sa fie calificat de inspectorii ITM ca fiind unul de dreptul muncii este foarte mare.
Singurul temei legal actual al conventiilor civile cu persoanele fizice, care nu sunt constituite in nicio forma de exercitare a unei activitati comerciale, este Codul Civil - art. 1470 - 1477.
Insa, atat din punctul de vedere al Codului Muncii cat si din punctul vedere al Codului Fiscal, dumneavoastra incalcati legislatia prin intretinerea de astfel de relatii de colaborare, fara sa imbrace o forma bine definita:
- contract individual de munca
sau
- contract de prestari servicii cu PFA/SRL/etc
De asemenea, anterior anului 2010, aceste tipuri de conventii se mai incheiau in temeiul Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, lege abrogata prin OUG 123/2010.
Spiritul legiuitorului prin toate aceste modificari legislative este in sensul interzicerii acestor forme de colaborare in scopul colectarii la bugetul de stat a unor contributii si impozite cat mai mari:(
Asadar, oricare dintre institutille care v-ar putea organiza un control fiscal al ITM, va vor recalifica aceste colaborari drept relatii de munca.
Contract de colaborare
geo26
Buna seara! As vrea sa stiu daca se poate incheia un contract de colaborare ( exemplu: pentru serviciile unui sofer, sau angajarea unei bone) intre o persoana ... (vezi toată discuția)