Buna ziua,
Am cateva intrebari legate de preluarea unei societati. Doresc sa preiau societatea unde am lucrat pana acum.Este vorba de un atelier de confectii, pe care as dori sa-l preiau cu utilaje si o parte din angajati.Ce presupune mai exact preluarea unei societati comerciale?Daca societatea are datorii, preluarea acesteia se face cu tot cu datorii?Eu doresc sa preiau asa cum am spus mai sus, utilaje si o parte din utilaje impreuna cu familia mea..Ce trebuie sa fac?
Preluare presupune cumpararea pachetului majoritar de parti sociale(la SRL) sau de actiuni (la SA). Pentru asta se face negociere cu actualull sau actualii proprietari. Se poate cumpara la valoare niminala sau la alta valoare. Atentie cum va evaluati dumneavoastra intreaga afacere pe care doriti s-o cumparati.
Se cumpara cu bune(posibile contracte deja incheiate, brenduri, marca, emblema, pachetul de clienti) dar si cu rele(datorii). Preluati si salariatii si dupa aceea faceti o analiza a fiecarui post si vedeti ce puteti pastra si ce desfiintati. Atentie daca sunt multi salariati si aveti un sindicat acolo sau un reprezentant al salariatilor.
Deci primii pasi: faceti o creionare a valorii firmei si incepeti sa negociati cu actualii proprietari.
Societatea va fi preluata cu activul si pasivul acesteia. Eu va recomand infiintarea unei societati noi, urmand ca utilajele sa le cumparati pe firma dvs.