Nu au relevanta datele pe care le-ati scris, cu exceptia celei referitoare la faptul ca sotia supravietuitoare a implinit varsta standard de pensionare.
Conditia esentiala pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas este ca sustinatorul decedat sa fie pensionar sau sa indeplineasca conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Daca sotul nu era pensionar si nici nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata, anticipata partiala sau pentru limita de varsta, mai ramane pensia de invaliditate. Va duceti cu actul din care rezulta cauza decesului la casa de pensii si intrebati daca sotul indeplinea, la data decesului, conditiile pentru obtinerea pensiei de invaliditate.
Daca la data decesului sotul era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, sotia are dreptul la pensie de urmas cu conditia ca durata casatoriei sa fi fost de cel putin 10 ani (art. 85 din Legea nr. 263/2010).
Art. 85. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.