avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

sotia a implinit virsta de pensionare
sotul este decedat din 2002
sotul este nascut in 1951
poate benficia sotia de pensie de urmas ?
care este vechimea minima a sotului ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:47, 9 Iunie 2011
Nu au relevanta datele pe care le-ati scris, cu exceptia celei referitoare la faptul ca sotia supravietuitoare a implinit varsta standard de pensionare.

Conditia esentiala pentru ca sotul supravietuitor sa poata beneficia de pensie de urmas este ca sustinatorul decedat sa fie pensionar sau sa indeplineasca conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Daca sotul nu era pensionar si nici nu indeplinea conditiile pentru a beneficia de pensie anticipata, anticipata partiala sau pentru limita de varsta, mai ramane pensia de invaliditate. Va duceti cu actul din care rezulta cauza decesului la casa de pensii si intrebati daca sotul indeplinea, la data decesului, conditiile pentru obtinerea pensiei de invaliditate.

Daca la data decesului sotul era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii, sotia are dreptul la pensie de urmas cu conditia ca durata casatoriei sa fi fost de cel putin 10 ani (art. 85 din Legea nr. 263/2010).

Art. 85. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei standard de pensionare, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 15 ani.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar de cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas - sot supravietuitor Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Tatal a decedat de curand iar mama nu are pensie si nici nu este angajata,avand varsta de 56 ani. La ce varsta va putea primi pensia de urmas? (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor mlm76 mlm76 tatal meu a decedat in 2000. acum ar fi implinit pe 31.07 65 de ani mama mea a implinit virsta de 57 ani poate beneficia de pensia de urmas? ce documente ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru copil minor vitelaruadina vitelaruadina Buna seara. Tatal meu a decedat acum 2 luni, el a lucrat aproximativ 16 ani; am un frate minor, mama mea este fara servici, ajutati-ma , va rog, cu raspunsul ... (vezi toată discuția)