buna ziua!am si eu o mica problema,poate ma puteti ajuta.am un teren arabil,mostenire.nu cultiv nimic pe el.in anul 2002 o parte din el a fost ocupat de o persoana,care si-a deschis un centru de fier vechi.am incercat in repetate rinduri sa-l fac sa plece sau sa cumpere(inchirieze)terenul.nici o sansa.cei de la politie mi-au spus ca nu e de competenta lor.ce sa fac?sa-l dau in judecata?mentionez ca am toate actele in regula si am platit impozitul la stat de cind am intrat in posesia terenului.va multumesc anticipat!
Tulburarea de posesie
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor contra patrimoniului (privat sau public)
reglementate in t. III, art. 220, C. pen. si consta in ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, fara consimtamantul acestuia sau fara aprobarea prealabila primita in conditiile legii ori refuzul de a elibera imobilul astfel ocupat.
Va trebui sa faceti o plangere la parchet pentru tulburare de posesie
Aveti doua posibilitati :
a) o actiune penala intemeiata pe art.220 C.pen. Plangerea o puteti depune la Parchet.
b) o actiune civila intemeiata pe art.674 – 676 C.proc.civ..
Art.674 c.proc.civ. prevede că pentru exercitarea acţiunii în complângere trebuie să fie întrunite cumulativ trei condiţii:
1. nu a trecut un an de la tulburare sau deposedare;
2. reclamantul dovedeşte că, înainte de această dată, el a posedat cel puţin un an;
3. posesia reclamantului să fie utilă, adică neviciată.
Este posibila si actiunea in revendicare. Prin actiunea in revendicare, proprietarul care a pierdut posesia lucrului, poate cere restituirea acesteia de la cel la care se gaseste; proprietarul neposesor cere posesorului neproprietar recunoasterea dreptului sau de proprietate si restituirea lucrului.