avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi

Marți, 15 aprilie, are loc evenimentul: Reges-Online - Care sunt noutățile și cum abordăm tranziția la noul registru de evidență a salariaților. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintarea postului si a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintarea postului si a contractului de munca

Buna ziua,
Numele meu este S.I.. Sunt angajat in prezent la firma SC NM SRL avand functia de manager de zona. De curand am contactat o firma concurenta, comunicand prin posta electronica o intentie de angajare in cadrul firmei respective. Am efectuat acest lucru prin intermediul site-ului firmei respective, e-mailul continand date despre mine si intentia de a-mi oferi serviciile si experienta in domeniu firmei respective, in cazul in care aceasta ar dori o colaborare.
Directorul executiv al firmei SC NM SRL, dl D. I., a intrat in posesia unei copii a e-mail-ului meu, fiind prieten cu directorul firmei concurente. Am fost contactat de catre acesta si chemat la sediul social al firmei noastre din B., . Am fost instiintat ca membri conducerii nu mai au incredere in mine, datorita e-mail-ului sus amintit, asa ca va trebui sa inchei contractul de munca cu SC NM SRL. Am replicat prin faptul ca nu am dorit sa inchei contractul de munca, ci ca, dimpotriva, vreau sa continui munca mea in cadrul acestei companii. Mi s-a inmanat o cerere de demisie, pe care am refuzat sa o semnez. Ca urmare a acestui fapt, am fost anuntat ca "nu e nici o problema, postul meu va fi desfiintat", astfel ca oricum refuzul meu de a semna demisia nu va avea nici un rezultat benefic mie.
Ulterior am fost fortat sa predau laptop-ul de servici, cartela de telefon cu numarul de servici si modemul de internet de servici prin intermediul unui Proces Verbal. Ieri, 7.06.2011, mi s-a cerut sa predau cheia de la sediul local unde imi desfasuram activitatea si stampila societatii. Ma aflu astfel pus in situatia de a imi fi imposibil sa imi desfasor in continuare sarcinile de servici, pana la incheierea contractului de munca, fara a fi instiintat in mod oficial asupra incetarii contractului meu de munca.
De asemenea, angajatii din subordinea mea, din cele 8 puncte de lucru de care raspund, au fost anuntati ca eu nu mai lucrez la societatea N M SRL si ca nu mai am dreptul sa efectuez nici o actiune in cadrul firmei.
Pentru ca eu cred ca aceste fapte constituie o incalcare grava a drepturilor salariatilor si chiar a drepturilor cetatenesti, conform legilor in vigoare din Romania, solicit a fi ghidat in continuare pentru a putea sa imi fac dreptate.

Va multumesc pentru rabdarea acordata,
Iulian Stere

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:14, 8 Iunie 2011
Din pacate, nu aveti nici-o sansa. Dragoste cu sila nu se poate. De fapt d.voastra ati fost cel care ati incercat sa tradati interesele firmei. Cititi Legea concurentei neloiale. In contract poate exista si o clauza de fidelitate!!!. Oricum in principiu, practic nu aveti sanse in lupta cu patronul. Sint banii lui in joc. Va gasi destule mijloace prin care va va face sa plecati singur.
Stimate domn,

Intentia de angajare la o societate concurenta nu constituie un motiv temeinic de concediere si nici o abatere disciplinara potrivit Codului muncii.
Numai inserarea unei clauze de neconcurenta si prestarea efectiva de servicii pentru acea societate comerciala antrena raspunderea dumneavoastra.
Daca concedierea se va dispune pentru motive ce nu tin de persona salariatului desfiintarea de post trebuie sa aiba o cauza reala si efectiva nu sa fie determintata de mailul trimis de dumneavoastra.
[editat de admin]
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
Alin Popescu, administrator
Este corecta evaluarea d-lui av. Mihaileanu.

Adaug unele mici detalii:
- intentia de angajare la concurenta nu este motiv de concediere, insa incalcarea secretului profesional POATE fi incadrata ca abatere disciplinara grava (depinde de circumstantele concrete, de actele interne ale NM SRL)
- la fel poate fi si utilizarea resurselor lui NM SRL in scopul angajarii la concurenta - abatere disciplinara.
Daca NM ar fi bine consiliat, ar putea sa efectueze o concediere disciplinara legala, ori sa opereze o desfiintare de post care sa reziste in instanta.

In privinta luarii echipamentelor de serviciu, sa stiti ca este mai degraba o problema interna (sunt resursele angajatorului, dispune de ele cum vrea) decat o violare a dreptului la munca etc.

ps1: Nici eu sa fiu angajator nu as vrea sa mai lucrez cu un angajat care vrea sa plece la concurenta urgent
ps2 Firma concurenta a procedat corect, ei i-ar fi fost aplicabile sanctiuni pentru concurenta neloiala..
ps3 O firma concurenta care sa nu aiba patronul prieten cu al dvs., n-ati gasit? :)
Evaluarea corecta a d. lui avocat:concluzia, contactati-ma.
Evaluarea unui contabil: rece, dezinteresat: nu aveti nici-o sansa.
Alegeti sa cumparati iluzii, sau sa va luati viata in piept si la experienta d.voastra sa gasiti alt angajator. Ce veti cistiga daca treceti la lupta ( solutie avocateasca- costisitoare, stres)? Veti invinge si veti cistiga, ce?. Sa traiesti in casa cu dusmanul tau. Merita?!!
Nu am incalcat nicicum prevederile contractului de munca cu atat mai putin articolele legate de loialitatea fata de firma la care inca sunt angajat in acest moment. Ca dovada, este faptul ca sub conducerea mea, punctele de lucru de care raspund au avut o productivitate ridicata si nu mi s-a intocmit niciodata vreun referat de cercetare disciplinara.
Exact acum 2 minute m-a sunat Directorul Executiv anuntandu-ma de faptul ca voi fi trimis in deplasare la Onesti. Ceea ce nu stie dl. Director este ca nu ma deranjeaza acest lucru :)

Alte discuții în legătură

Pot fi concediat in urma acestui referat? iulianmihu iulianmihu SC PHOENIX GAMES SRL In atentia d-lui Director zonal Marius Maceasa REFERAT Privind activitatea din P.L. Dambovita in perioada 07.09-20.09.20009 In ... (vezi toată discuția)
Poate un angajat sa semneze in locul angajatorului fara imputernicire?? nyusziful nyusziful nu este asta o fapta penala, daca a semnat contracte si alte acte ale firmei, in numele angajatorului, fara sa ii dam procura sau delegare?? Daca este, ce ... (vezi toată discuția)
Am fost concediata ...pe motiv ce tine de persoana salariata ContSters93017 ContSters93017 Am lucrat de 10 luni de zile la o firma de mobilier si tocmai am fost concediata. Am fost acuzata ca as colabora cu o firma concurenta si ca as indruma ... (vezi toată discuția)