avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintarea postului si a contractului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintarea postului si a contractului de munca

Buna ziua,
Numele meu este S.I.. Sunt angajat in prezent la firma SC NM SRL avand functia de manager de zona. De curand am contactat o firma concurenta, comunicand prin posta electronica o intentie de angajare in cadrul firmei respective. Am efectuat acest lucru prin intermediul site-ului firmei respective, e-mailul continand date despre mine si intentia de a-mi oferi serviciile si experienta in domeniu firmei respective, in cazul in care aceasta ar dori o colaborare.
Directorul executiv al firmei SC NM SRL, dl D. I., a intrat in posesia unei copii a e-mail-ului meu, fiind prieten cu directorul firmei concurente. Am fost contactat de catre acesta si chemat la sediul social al firmei noastre din B., . Am fost instiintat ca membri conducerii nu mai au incredere in mine, datorita e-mail-ului sus amintit, asa ca va trebui sa inchei contractul de munca cu SC NM SRL. Am replicat prin faptul ca nu am dorit sa inchei contractul de munca, ci ca, dimpotriva, vreau sa continui munca mea in cadrul acestei companii. Mi s-a inmanat o cerere de demisie, pe care am refuzat sa o semnez. Ca urmare a acestui fapt, am fost anuntat ca "nu e nici o problema, postul meu va fi desfiintat", astfel ca oricum refuzul meu de a semna demisia nu va avea nici un rezultat benefic mie.
Ulterior am fost fortat sa predau laptop-ul de servici, cartela de telefon cu numarul de servici si modemul de internet de servici prin intermediul unui Proces Verbal. Ieri, 7.06.2011, mi s-a cerut sa predau cheia de la sediul local unde imi desfasuram activitatea si stampila societatii. Ma aflu astfel pus in situatia de a imi fi imposibil sa imi desfasor in continuare sarcinile de servici, pana la incheierea contractului de munca, fara a fi instiintat in mod oficial asupra incetarii contractului meu de munca.
De asemenea, angajatii din subordinea mea, din cele 8 puncte de lucru de care raspund, au fost anuntati ca eu nu mai lucrez la societatea N M SRL si ca nu mai am dreptul sa efectuez nici o actiune in cadrul firmei.
Pentru ca eu cred ca aceste fapte constituie o incalcare grava a drepturilor salariatilor si chiar a drepturilor cetatenesti, conform legilor in vigoare din Romania, solicit a fi ghidat in continuare pentru a putea sa imi fac dreptate.

Va multumesc pentru rabdarea acordata,
Iulian Stere

Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 15:14, 8 Iunie 2011
Dle Alexandru,
nu am dorit si nici nu doresc momentan sa parasesc firma la care sunt angajat.
Iar daca este vorba de stres, atunci pentru mine este mult mai stresant sa mi se incalce drepturile pe care le am in urma semnarii contractului de munca si eu sa nu fac absolut nimic. Voi merge pana in panzele albe pentru a-mi face singur dreptate. Sistemul este corupt si ma voi lupta pana democratia se va aplica macar asupra mea. Fiecare cetatean sau angajat ar trebui sa isi cunoasca foarte bine drepturile si sa lupte pentru respectarea lor. Oricine pleaca capul pentru a fi taiat este demn de situatia in care a ajuns. Nu suntem sclavi si nici masinarii, suntem fiinte umane. Asa ca daca voi folosi resurse financiare pentru a-mi face dreptate, macar stiu ca acele resurse sunt foarte bine folosite. Restul nu are importanta.
Nu pot sa nu observ contradictia intre:
StereIulian a scris:

De curand am contactat o firma concurenta, comunicand prin posta electronica o intentie de angajare in cadrul firmei respective. Am efectuat acest lucru prin intermediul site-ului firmei respective, e-mailul continand date despre mine si intentia de a-mi oferi serviciile si experienta in domeniu firmei respective, in cazul in care aceasta ar dori o colaborare.

si
StereIulian a scris:

nu am dorit si nici nu doresc momentan sa parasesc firma la care sunt angajat.

Deci, care din doua? :)

In afara de forma scrisa a contractelor, acestea mai au si o componenta morala: buna credinta si increderea.
D-le Stere, chiar daca in litera contractului, nu vi se poate imputa nimic, in spiritul relatiei de munca cu NM, ceva s-a ... rupt. Sunteti manager, pareti un om competent si zdravan la minte (din exprimari), nu pot sa cred ca nu intelegeti supararea angajatoului dvs.
Din pozitia manageriala, daca un subordonat de-al dvs. ar fi avut tentativa dvs. de a pleca, nu intelegeti cumva de ce NM SRL va spune ca nu mai are incredere si dorinta sa lucreze cu dvs.?

In opinia mea umila, dvs. profitati acum de faptul ca NM poate fi in off side (legislatia muncii e restrictiva cu angajatorul, angajatorul nu a prevazut intocmai situatia dvs., dvs. nu ati facut nimic direct imputabil) si nu are ce sa va faca.
Este OK si asta, in doua variante:
- fie chiar nu vreti sa plecati si relatia se repara pe parcurs,
- fie mai va mai rabdati reciproc pana va gasiti dvs. altceva de lucru.

Sunt jurist cu experienta in litigii de munca. Angajatul este intr-adevar protejat, dar sa stiti ca resursele si anii petrecuti in incrancenare, anii in care a fost muls de avocati si blocat ca sa obtina o reanagajare unde nu a fost dorit, reangajarea aceea cu sila si cu forta, eforturile pentru asat, zic, sunt demne de o cauza mai nobila.
D'aia recomand prudenta si moderatie in atitudini combative, recomand sa nu plecati ureceha la prima persoana care va spune ca aveti dreptate si sa nu va irositi viata in aparat in tribunale romanesti principii bazate pe jumatati de adevar.

ps Succes in noile sarcini de serviciu :) !
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
smeagull, utilizator
Imi place atitudinea. Dar nu e suficient in viata. Trebuiesc evaluate corect sansele. Va angajati la un razboi inegal. Ei sint puternici si va vor invinge fara mari eforturi si pe deasupra si legal. Am fost ce ei sint acum si mai mult decit atit, timp de 25 de ani( in ambele regimuri). Si daca nu-mi placea privirea dar cu atit mai mult atitudinea cateii gaseau solutii legale. Sfat: rezistati cit puteti, concomitent gasiti solutia (discret de aceasta data) si cind ei vor savirsi eroarea, atunci actionati. Acum sinteti in situatia in care ei actioneaza dur, dar legal si asteapta sa cedati singur. Inca n-au facut nici-o greseala si dupa atitudine nici nu o va face. Pe romaneste va asteapta la cotitura. Rezistati n-aveti alta solutie. Imi pare rau ca eu trebuie sa nu va menajez. Un avocat intotdeauna va va da dreptate si va va sugera litigiul. Iata ca am comis-o. Ma vor injura toti.
Va doresc succes si numai bine.
Off topic:
@alexandrugeorgescu25 (contabil): felicitari pentru raspuns=D>
Nu sunt de acord cu aprecierile: ei sunt puternici ... (asta nu este adevarat in instanta, in ciuda prejudecatilor comune) , inca nu au facut nici o greseala ... (asta o poate spune cineva numai dupa ce a studiat actele).
Pe aici pe forum veti gasi si avocati care nu recomanda intotdeauna litigiul :), insa drept este ca litigiile sunt painea multora.

Restul aprecierilor dvs. contrabalanseaza. Jos palaria!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot fi concediat in urma acestui referat? iulianmihu iulianmihu SC PHOENIX GAMES SRL In atentia d-lui Director zonal Marius Maceasa REFERAT Privind activitatea din P.L. Dambovita in perioada 07.09-20.09.20009 In ... (vezi toată discuția)
Am fost concediata ...pe motiv ce tine de persoana salariata ContSters93017 ContSters93017 Am lucrat de 10 luni de zile la o firma de mobilier si tocmai am fost concediata. Am fost acuzata ca as colabora cu o firma concurenta si ca as indruma ... (vezi toată discuția)
Poate un angajat sa semneze in locul angajatorului fara imputernicire?? nyusziful nyusziful nu este asta o fapta penala, daca a semnat contracte si alte acte ale firmei, in numele angajatorului, fara sa ii dam procura sau delegare?? Daca este, ce ... (vezi toată discuția)