avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Probleme credit bancar
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Probleme credit bancar

Buna ziua,

Am o problema - in urma cu cativa ani (perioada 2006 - 2007)impreuna cu cativa colegi de la locul de munca unde lucram in aceea perioada am facut fiecare cate un credit pentru patronul firmei (la rugamintea lui )- firma trecea printr-o preioada grea si ne a rugat sa facem credit pe numele nostru (pesoane fizice) si sa -i dam bani tot subforma de imprumut cu buna credinta ca va plati ratele - pana in februarie anul curent ratele au fost platite la zi - chiar daca firma a intrat in faliment si este in executare silita - dar din luna februarie si pana acum iunie a.c nu am mai platit nici o rata si din discutiile telefonice avute cu fostul patron nu vrea sa mai plateasca pe motiv ca nu mai are bani respectiv firma s-a inchis si nu-l mai intereseaza.
intrebarea mea - care este procedura legala prin care pot sa -l trag la raspundere sau sa-l oblig sa imi plateasca creditul incontinuare ori rampunsarea anticipata a restului de credit ( suma ramasa este aprox 1100 e) - sau cum pot proceda pentru a mi recupera prejudiciu - cei de la banca ma preseaza pe mine si ma ameninta cu proprirea salariului sau executare silita lucuru care nu ar fi corect .
Va multumesc anticipat de raspuns.
Cel mai recent răspuns: Alex47 , utilizator 20:53, 8 Iunie 2011
Daca nu aveti nimic la mana semnat de patron nu aveti decat sa platiti ratele, unde nu e cap vai de picioare.
mai departe ati dat banii cu imprumut firmei sau lui ca persoana fizica?
avloredanastanica a scris:

Daca nu aveti nimic la mana semnat de patron nu aveti decat sa platiti ratele, unde nu e cap vai de picioare.


Ma intreb, unde credeti dvs. ca este plusul de valoare adaugat discutiei?Credeti ca userul nu stie/a acest lucru?

@Alex47
Situatia dvs. este neclara pentru ca trebuie studiata cauza in amanunt.La o prima vedere pare a fi o inselaciune din partea fostului patron si ar exista posibilitatea formularii unei plengeri penale impotriva societatii/a administratorului (si ca persoana fizica) insa...acest lucru nu va scapa deocamdata de o executare silita (poprire pe salariu-de exemplu) care pare a fi iminenta.

Ar fi util -pentru dovedirea existentei infractiunii, ca si ceilalti pagubiti-colegi sa formuleze plangeri penale impotriva fostului patron pentru inselaciune.Sfatul concret al unui avocat va este necesar.Va fi destul de dificil sa dovediti infractiunea.

Puteti sa va constituiti parte civila in procesul penal, cu suma reprezentand prejudiciul suferit de dvs. ca urmare a acestei ipotetice infractiuni.Asigurati-va ca persoana in cauza-fostul patron-persoana fizica mai are bunuri pe numele sau...altfel riscati sa nu aveti de unde sa va recuperati un eventual prejudiciu.

Exista inscrisuri (am inteles ca societatea a platit ratele pana in momentul intrarii in insolventa) si martori (colegii pagubiti).
Puteti incerca si o actiune in temeiul disp. art.998-999 C.civ.-raspundere civila delictuala, indreptata impotriva patronului-persoana fizica (sustineti ca lui i-ati dat banii personal) insa veti timbra la valoarea pretentiilor solicitate.

Complicat...




Ultima modificare: Miercuri, 8 Iunie 2011
Iuliana Cermak, Avocat
Banii i-am dat personal - si sustine ca ia bagat in firma - din pacate nu mai are nimic pe numele lui - din cate stiu - mai sunt niste utilaje respectiv produse - firma respectiva este in insolventa si este executata de alte banci, iar patronul a trecut tot ce a putut pe numelele rudelor - ratele au fost platite de soacra lui (angajata la fosta fima), cumnata respectiv alti angajati - sunt chitante care dovedesc acest lucru. Daca reusesc sa obtin o inregistrare audio care sa dovedeasca ca am facut credit pentru el respectiv ca nu mai poate / vrea sa plateasca ma ajuta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de credit cristinaaa cristinaaa Buna zua,in luna febroarie am facut un credit ptr iubitul meu,eu nu am beneficiat deloc de bani din credit, acum ne-am despartit, cum as putea sa-l fac sa ... (vezi toată discuția)
Credit ipotecar andrea_eva andrea_eva in anul 2002 eram casatorita cu altcineva si am facut un credit ipotecar pe numele fostului sot. In anul 2004 am divortat , nu stiu in ce situatie se afla ... (vezi toată discuția)
Credit bancar roxana2902 roxana2902 Buna ziua, Am urmatoare intrebare. Acum r ani, o persoana A a facut un credit pe numele lui pentru o persoana B, pentru ca B-ul nu mai putea face credit, ... (vezi toată discuția)