Am cumparat zilele trecute un apartament. Vanzatoarea si-a facut cadastrul si intabularea chiar inainte de vanzare. Problema este ca pe releveul apartamentului cadastristul autorizat mi-a trecut o baie drept camara. L-am sunat si a rectificat cu pixul si cu stampila lui exemplarul care mi-a parvenit mie. A ramas ca ne vom intalni sa faca modificarea si pe exemplarele de la biroul de carte funciara sector 1.
Intrebarea mea este daca acest gen de modificare este valabila, in contextul in care releveul initial avea semnatura si stampila dansului dar si a agentului de la cadastru, iar modificarile ulterioare vor aparea doar cu semnatura si stampila lui.
Ce trebuie sa fac pentru a nu risca sa platesc amenzi ulterioare. Mentionez ca acea "camara" a fost intotdeauna baie, avand inclusiv gresia si faianta originare de cand a fost construit apartamentul si ca in bloc acea "camara" este baie de serviciu, ce-i drept, cam mica.
Nu cred ca este o problema daca apare doar stampila cadastristului pe planuri, inclusiv pe cele de la biroul de carte funciara (foarte important). Important este ca si in cartea funciara sa se treaca corect mentiunile. Astfel dupa ce se inscrie in cartea funciara vanzarea, cereti un extras de carte funciara si acolo vedeti cum s-a intabulat dreptul dvs. de proprietate. In cazul in care s-a specificat altceva, puteti cere rectificarea cartii.
Insa cum cei de la biroul de carte funciara au prea mult de lucru, ma indoiesc ca cineva va face mentiunile cuvenite in termen de mai putin de 30 de zile. Asa ca mergeti cu expertul la cadastru si faceti rectificarile.
In extrasul de carte funciara nu figureaza numarul de bai. Apartamentul figureaza ca "apartament cu 3 camere si dependinte". Singurul loc unde apare greseala este in releveul apartamentului. Mi-este frica doar sa nu se sustina ulterior ca as fi facut modificari apartamentului fara aprobare si sa platesc o amenda usturatoare fara a avea de fapt nici o vina. Ajuta daca cer expertului cadastrist sa puna si data pe langa semnatura si stampila?
Da, solicitaţi expertului să semneze şi să pună ştampila pe releveu şi să vă mai dea un exemplar pentru cf. După aceea, mergeţi cu acest releveu la Biroul de cf şi solicitaţi să-l depuneţi având în vedere eroarea expertului. Dacă nu veţi obţine rezultatul scontat, soliictaţi expertului să meargă la cf şi să rezolve situaţia.
Oricum chiar dacă la cf nu vă mai primeşte schiţa modificată de expert, când se va vinde imobilul de către dv. contează ce scrie în extrasul cf în care nu se specifică compunerea detaliată a apartamentului.
Totuşi, în contractul de vânzare semnat de dv. cu vânzătorul nu apare descrierea apartamentului aşa cum l-aţi cumpărat, respectiv baie în loc de cămară?
Cu privire la amenzi, nu vă faceţi probleme. Acestea pot fi aplicate de organele autorităţii locale numai în termen de 1 an de la data modificărilor constructive, după care intervine prescripţia. ;)