avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am condus fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am condus fara permis

Buna ziua
Pe data de 13.05.2009, desi nu posedam permis de conducere, am produs un eveniment rutier( accident) soldat cu pagube materiale. In declaratiile date, am recunoscut savarsirea infractiunii. Pentru aceste motive in numele legii HOTARASTE:
Condamna pe inculpatul A....A....., necunoscut cu antecedente penale, la pedeapsa de 9 luni ( noua) luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de "conducere fara permis etc.
Pe durata si in conditiile prev. de art.71 C.Pen Interzice inculpatului exercitiul drepturilor prev. de art.64 lit.a ) teza a II -a si b) C.pen.
In baza disp. art.81 C.pen dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei aplicate pe o perioada de 2 ani si 9 luni care, conform disp.art.82 C.pen, constituie termen de incercare.
In temeiul disp. art.71 alin.5 C.pen, dispune suspendarea executarii pedepsei accesorii.
In temeiul art.359 Cod procedura penala si art.83, cod penal atrage atentia inculpatului asupra posibilitatii revocarii suspendarii conditionate in cazul in care va savarsii din nou o infractiune in cursul termenului de incercare, cu consecinta executarii atat a pedepsei din prezenta cauza, cat si a pedepsei pentru noua infractiune.
Pronuntata in sedinta publica astazi, 14.04.2010.

PS: Am mai vorbit, cu niste prieteni, si au zis ca dupa 1 an si 10 zile de la pronuntare voi avea dreptul sa dau pentru permis.

Intrebare: Pot in momentul de fata sa dau pentru permis? conform celor spuse mai sus?

Va Multumesc, si astept un raspuns de la cei care stiu cu adevarat ce inseamna aceasta infractiune.

Multumesc anticipat !
Va Multumesc frumos,
Apreciez raspunsul dvs !
Succes in ceea ce faceti, ca faceti bine !
Cu Stima , si respect !
Antoniu Andrei
Sincer , nu stiu de ce un domn ofiter, cand voi merge sa dau traseul, o sa ma pice !

Logic este sa se gandeasca, ca am gresit , si ca mi-am recunoscut vina, fara a face apel, sau alte modalitati de a ataca instanta judecatoreasca.
Logic este sa se gandeasca, ca vreau sa intru in rand' cu legea , si sa posed Permis de conducere,luat pe forte proprii.
Logic este sa se gandeasca, ca nu mai sunt un pericol social, public pentru aceasta tara- oras, am fost pericol public.
Of - Of, In fine.
In trecut nu lucram, eram mai copil,poate si vagabond :"> , dar in momentul de fata, am reusit sa imi deschid o societate comerciala, desfasurand servicii de curatenie.
De aceea daca ma intreaba domnul ofiter examinator,ce fac in momentul de fata, poate o sa treaca cu vederea, ce am facut in trecut.
Ce ziceti?
Va Multumesc inca 1!!!!!!!!!!!
Varianta 1 :
OUG 195 din 2002 ( actualizata) : Art.116-(1) Persoana al carei permis de conducere a fost anulat ca urmare a ramanerii definitive a unei hotarari judecatoresti de condamnare pentru una dintre faptele prevazute la art.114 alin(1) si art.115.(1) se poate prezenta la examen pentru obtinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, dupa caz,daca a intervenit una din situatiile urmatoare:

a)au trecut 6 luni de la data executarii pedepsei amenzii penale sau a pedepsei in regim de privare de libertate ori la locul de munca.

b)a trecut un an de la data gratierii pedepsei sau a ramanerii definitive a hotararii judecatoresti prin care s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei ori suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere.

c)a intervenit amnistia

d)interzicerea dreptului de a exercita profesia sau ocupatia de conducator de autovehicule prevazuta la art.64.c) din codul penal ,a expirat sau a fost revocata.

Varianta 2 :
Art .24. (6) Nu are dreptul sa se prezinte la examen pentru obtinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnata, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva ,pentru o infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice sau pentru o infractiune de omor ,lovire sau vatamare cauzatoare de moarte , vatamare corporala grava, produsa ca urmare a incalcarii unei reguli de circulatie , cu exceptia cazurilor cand a intervenit una dintre situatiile prevazute la art.116 alin(1).

Acestea mi-au fost date de catre un avocat, in urma achitarii consultatiei de 130 RON.
Parerea acestei doamne avocate , este ca eu NU pot sa dau examen pentru obtinerea permisului de conducere , conform Art 24 .(6)

Argumente si opinii va rog.

Va Multumesc
Art.24 al. 6 prevede la final "cu exceptia cazurilor cand a intervenit una dintre situatiile prevazute la art.116 al. 1.", iar in cazul dvs. a intervenit situatia prevazuta de lit.b), respectiv a trecut un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare.
Cum in cazul dvs.sentinta instantei de fond a fost pronuntata in data de 14.04.2010 iar dvs. ati precizat ca nu ati declarat apel impotriva acesteia, aceasta a ramas definitiva la data de 26.04.2010 ( daca ati fost prezent la judecata).
Daca nu ati fost prezent la judecata, data ramanerii definitive a hotararii de condamanare este alta, asa cum am aratat in raspunsul dat anterior.
Prin urmare va puteti prezenta la examen in vederea obtinerii permisului de conducere, dat fiind faptul ca a trecut mai mult de un an de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, asa cum prevede art. 116 al. 1 lit.b).din Oug. 195/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand si cum se poate redobandi permisul de conducere? bebi-63 bebi-63 \"In temeiul art.71 alin.2 Cod Penal,va interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit.a-teza II,b,Cod penal pe durata executarii pedepsei. In ... (vezi toată discuția)
Sentinta 2011 - posibilitate examen permis gyussepe gyussepe Ora estimata: 8:30 Complet: PEN6 AP Tip solutie: Condamnare Solutia pe scurt: În baza art. 87 alin.1 din OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe ... (vezi toată discuția)
Redobandire permis auto alex2150 alex2150 buna ziua, as vrea sa stiu si eu cand as putea sa dau de permis din nou , mi-a fost anulat de judecatorie pe 20 aprilie se face un an de cand s-a pronuntat ... (vezi toată discuția)