vreau sa cumpar un imobil cu teren, dar proprietarul mi-a spus ca are de plata drept de servitute catre vecinul sau 40.000 ron, acumulati in timp. cand a cumparat el terenul, dreptul de servitute era gratuit, dupa care vecinul peste al carui teren trebuie sa treaca i-a intentat proces si a castigat, si in consecinta trebuie sa-i plateasca retrograd acesti bani. cumparand eu imobilul si terenul in cauza, preiau si datoria de 40.000 ron? apoi, eu va trebui sa platesc lunar dreptul de a tranzita terenul vecinului sau e un drept al meu gratuit? imi poate intenta proces si mie pentru a plati tranzitul? va multumesc!
Dreptul de servitute, deci dreptul de trecere nu este un drept gratuit-fiecare , care are un fond infundat are dreptul sa ceara trecere pana la drumul public, conform art.616 cod civil.Aceasta trecere insa, nu este una gratuita-(ar putea fi asa doar prin conventia partilor, dar se pare ca in cazul d-voastra, vanzatorul d-voastra a fost obligat prin instanta, sa plateasca o suma de bani, pt.trecere)Acesta suma de 40.000 ron este datoria pe care o are fata de fondul aservit si pe care nu si-a achitat-o pana in prezent.
In cazul cand veti cumpara, veti avea obligatia de a achita lunar sau anual suma de bani dispusa in instanta,(cum scrie in hotararea instantei) pentru despagubirea fondului aservit(plus ca ati achitat datoria vanzatorului d-voastra, de 40.000ron)
Domnule liamic 43, va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt, concret si explicit pe care mi l-ati dat. tin sa felicit in acelsi timp si acest site, prin intermediul caruia am economisit timp si nu numai. Felicitari! sunteti fantastici.
Drept servitute
bogda_24
am cumparat o casa gen duplex. pentru a ajunge in dreptul ei am drept de servitute asupra drumului. un vecin vrea sa modificam in acte in loc de drept de ... (vezi toată discuția)