avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 225 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata orelor suplimentare

Codul Muncii replublicat prevede:
Art. 123. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere
plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1)
în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului
prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei
acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile
prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul
contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului
individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul
de bază.
Eu din asta inteleg ca orele suplimentare se platesc cu un spor de minim 75% din salariul de baza, corescpunzator timpului lucrat suplimentar.
Exemplu: salar de baza=1000 lei
ore lucratoare in luna=160 ore
ore lucrate suplimentar=5 ore
atunci ore suplimentare se platesc astfel: ((1000*5)/160)*175%=54.68 lei adica 55 lei.
Discutia intervine cand unii interpreteaza ca plata orelor sumplimentare se face cu un spor minim de 75% din salariul de baza, indiferent de timpul sumplimentar lucrat. Adica nu tin cont de alin. (1) al art. 123, ci doar de alin. (2). Mie mi se pare o interpretare voit malitioasa.
Care este parerea dumneavoastra?
Cel mai recent răspuns: sorana_sabau , utilizator 13:39, 10 Iunie 2011
Eu am avut surpriza ca pina si expertul contabil desemnat de instanta sa considere normala plata orelor suplimentare in procent de 100% si nu cu spor de 100% asa cum prevedea CCM 2007 2010.Personal cred ca primit mia de euro si sticla de whisky ptr asta.Dvs ce ziceti #-o#-o#-o
Eu prefer un algoritm un pic mai usor de inteles, dupa parerea mea, de calcul al cuantumului in bani al orelor suplimentare. 1000/160*175%*5 = 54,68, desi matematic este acelasi lucru, il consider mai simplu de inteles deorece sporul se aplica la valoarea brute al unei ore (1000/160 - valoare a unei ore * 175% - valoarea unei ore suplimentare), ulterior inmultindu-se cu numarul orelor suplimentare efectuate intr-o luna calendaristica.
In privinta celor care interpreteaza ca plata orelor suplimentare se face cu un spor de 75% la salar, fara sa tina cont de orele efectiv lucrate este de-a dreptul socant, eu personal n-am auzit de astfel de interpretari şi nici n-as fi banuit ca cineva ar putea intelege asa ceva.
Din interpretarea art. 123. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
!!!!E clar ca sporul se aplica doar pt munca suplimentara (respectiv orele efectiv lucrate) si nu pe intreg salarul de baza!!!!!! Asa ca cei care interpreteaza altfel nu tin cont de nimic nici de alin (1) si nici (2). Mai ales ca in alin (2) se specifica ca sporul pentru munca suplimentara este acordat conform alin(1).
E de-a dreptul absurda o interpretare ca o persoana care a lucrat o 1 ora suplimentara sa aiba un salar de baza de 1750 ron, in timp ce o pers. care a lucrat 32 de ore sa aiba acelasi salar.
Daca va deranjeaza aceasta interpretare explicatile logic ca asa ceva nu e posibil si daca nu inteleg trimiteti un pic la o ora de gramatica sa reuseasca sa analizeze o fraza. Sincer eu personal nu m-as deranja, dvs aplicati sporul cum ati scris mai sus si in rest treaba lor.

Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
sorana_sabau, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Berescu Laura Berescu Laura cum se platesc orele suplimentare?de exemplu tatal meu lucreaza intr-o fabrica cuptorar si nu prea sunt posibilitati pentru zile libere.orele suplimentare sunt ... (vezi toată discuția)
Spor la ore suplimentare dumilor dumilor Buna ziua. Este legal ca in C.I.M , la SALARIZARE, alin. 2 lit.a) SPORURI, sa scrie NU ? Este legal ca orele suplimentare sa fie platite, dar fara ... (vezi toată discuția)
Zi liberă plătită sau neplătită pentru depășirea timpului normativ lunii anterioare? Aerofun Aerofun Bună ziua, Avem următorul caz : Presupunem doua luni consecutive cu timp normativ de lucru de 160 ore, iar angajatorul oferă timp liber și nu plata ... (vezi toată discuția)