Eu prefer un algoritm un pic mai usor de inteles, dupa parerea mea, de calcul al cuantumului in bani al orelor suplimentare. 1000/160*175%*5 = 54,68, desi matematic este acelasi lucru, il consider mai simplu de inteles deorece sporul se aplica la valoarea brute al unei ore (1000/160 - valoare a unei ore * 175% - valoarea unei ore suplimentare), ulterior inmultindu-se cu numarul orelor suplimentare efectuate intr-o luna calendaristica.
In privinta celor care interpreteaza ca plata orelor suplimentare se face cu un spor de 75% la salar, fara sa tina cont de orele efectiv lucrate este de-a dreptul socant, eu personal n-am auzit de astfel de interpretari şi nici n-as fi banuit ca cineva ar putea intelege asa ceva.
Din interpretarea art. 123. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.
!!!!E clar ca sporul se aplica doar pt munca suplimentara (respectiv orele efectiv lucrate) si nu pe intreg salarul de baza!!!!!! Asa ca cei care interpreteaza altfel nu tin cont de nimic nici de alin (1) si nici (2). Mai ales ca in alin (2) se specifica ca sporul pentru munca suplimentara este acordat conform alin(1).
E de-a dreptul absurda o interpretare ca o persoana care a lucrat o 1 ora suplimentara sa aiba un salar de baza de 1750 ron, in timp ce o pers. care a lucrat 32 de ore sa aiba acelasi salar.
Daca va deranjeaza aceasta interpretare explicatile logic ca asa ceva nu e posibil si daca nu inteleg trimiteti un pic la o ora de gramatica sa reuseasca sa analizeze o fraza. Sincer eu personal nu m-as deranja, dvs aplicati sporul cum ati scris mai sus si in rest treaba lor.