avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rectificare act de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rectificare act de mostenitor

buna ziua. am si eu o mare problema. in anul 1972 bunicul meu impreuna cu bunica au cumparat un teren in suprafata totala de 299 mp. in anul 1987 bunica decedeaza .in anul 1991 se dezbate mostenirea intre bunic si mama mea ( fica lui) in actul de mostenitor aparand tot 299 mp. in anul 1994 decedeaza si bunicul meu. in anul 1999 mama dezbate mostenirea singura ramanand singura succesoare a intregului imobil iar in actul de mostenitor notarul ii trece 250mp. nu pot sa imi dau seama de unde a intervenit eroarea asta. am fost la notar si nu recunoaste ca e o eroare. ce pot face in cazul asta?
Cel mai recent răspuns: gabitza1007 , utilizator 13:25, 13 Iunie 2011
1)La dezbaterea succesiunii se cerea si se cere certificat de atestare fiscala.Deci la dosarul respectiv , trebuie sa se gaseasca acest certificat(din 1999).
2)Prin L.36/1995 a notarilor publici, fostele notariate de stat si-au incheiat activitatea , luand fiinta institutia notarului public.Deci in 1999 cabinetele notariale erau infiintate.
3) Notarul care a intocmit succesiunea sau cine i-a preluat cabinetul are trecut in registrul de succesiuni, dezbaterea succesiunii in cauza si implicit dosarul cu acte care au stat la baza incheierii date de notar.
Cu toate exemplarele actului de succesiune(si aveti noroc ca mama este singura mostenitoare si nu mai aveti nevoie sa mai chemati si pe altii)faceti cerere de rectificare erori materiale conform art.53 din L.36/1995-rectificarea se face la cerere sau din oficiu.Notarul nu are voie sa refuze aceasta rectificare a greselii care ii este imputabila-spuneti ca veti face adresa la Camera notarilor din judetul si circumscriptia de care apartineti., in caz de refuz.
4)Dupa eliberarea actului rectificat, il veti inscrie ca rol la primarie, cu suprafata respectiva. .
5)Vecinii pot face actiune sau chiar si d-voastra, in instanta, de granituire si revendicare, conform actelor de proprietate detinute.Daca v-au spus de la OCPI ca va suprapuneti , inseamna ca nu v-au facut intabularea.Se va face expertiza , cu masurare suprafete conform actelor si a amplasamentului si etc, etc...
da au scos dosarul de la arhiva iar pe certificatul fiscal din 1999 arata 250mp, nu stiu de ce. pentru ca pe actul de dezbatere a mostenirii din 1990 arata 299mp. eu acum daca merg cu certificatul fiscal de anul asta arata 279 mp.cum poate sa modifice notarul?cei de la ocpi au facut intabularea pentru ca ne-au pus sa dam declaratie pe propria raspundere in fata notarului ca am luat la cunostinta acest lucru.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
gabitza1007, utilizator
Asta este, alta data cand semnati pe proprie raspundere va uiati la ce semnati#-o#-o#-o
pai am semnat ca am luat la cunostinta ca ne suprapunem cu cei din spatele curtii cu 30 cm.am fost de acord cu ei.
nu stiu daca poate in conditiile astea notarul sa imi rectifice din 250mp in 279mp cat ne-au iesit la cadastru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indreptare eroare in certificatul de mostenitor gaby83 gaby83 Am o problema si anume la intocmirea certificatului de mostenitor dupa bunica mea in anul 1989 notarul de stat a inversat cifrele in loc sa treaca 4300 mp ... (vezi toată discuția)
Incalcare drept proprietate galaoan galaoan Buna seara. Va prezint urmatoarea situatie: Tatal meu a decedat in septembrie 2017. Am pornit procedura de dezbatere a mostenirii, am masurat cu ing de ... (vezi toată discuția)
Rectificare greseala in certificatul de mostenitor gaby83 gaby83 Buna ziua am urmatoarea problema, la intocmirea certificatului de mostenitor dupa bunica si parintii mei in anul 1989 notarul de stat a facut o gresala in loc ... (vezi toată discuția)