avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune sau hotarare care tine loc de titlu?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune sau hotarare care tine loc de titlu?

Buna ziua,
in 1970 s-a achizitionat un imobil cu chitanta de mana. Vanzatorul a decedat, nu are urmasi, iar cumparatorul doreste sa isi faca acte de proprietate. Nu poate sa solicite instantei o hotarare care sa tina loc de titlu, pt ca a murit vanzatorul? sau poate?
Sau sa incerce uzucapiunea de 30 ani?
Sau are sanse sa obtina ordinul prefectului? mentionez ca imobilul= teren + casa, intravilan.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 00:33, 14 Iunie 2011
Ordinul prefectului.
Uzucapiunea ar trebui opusa fostului proprietar sau mostenitorilor acestuia.
In conditiile in care bunul figureaza in evidenta agricola si fiscala a localitatii ar trebui sa solicitati la Comisia locala sa propuna prefectului emiterea unui titlu de proprietate in baza art. 27, indice 1 din legea 18/1991 republicata. Nu va garantez insa ca va incadrati pentru o astfel de constituire ... puteti vedea doar la comisie ... si in plus, nu vi se emite act de proprietate pentru casa.
O alta solutie ar fi sa va judecati cu unitatea administrativ teritoriala (comuna/oras, etc prin primar) si sa solicitati constatarea dreptului de proprietate pentru casa si teren, fara a face vorbire despre chitanta respectiva ci doar despre posesia continua si sub nume de proprietar mai bine de 40 de ani.
pt teren uzucapiune
pt imobil -În Monitorul Oficial al României Partea I nr. 451 din 2.07.2010 s-a publicat Ordonanța de Urgență nr. 64/2010 privind modificarea şi completarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996.

Prin această ordonanța de urgență s-au creat premisele intabulării construcțiilor edificate până în anul 2001 fără autorizație de construire, în vederea introducerii acestora în circuitul juridic civil prin înscrierea în cartea funciară, în baza certificatului emis de primar prin care se atestă că imobilul este înregistrat în registrul agricol, precum și în evidențele fiscale. Prin această reglementare cetățenii vor putea dovedi dreptul de proprietate asupra construcțiilor edificate pe terenul lor fără a mai promova acțiuni în instanțele de judecată.

Atunci nu s-ar putea obtine ordinul prefectului pt teren si OUG64/2010 pt constructie, sa evitam instanta?
Evitarea instantei se face prin obtinerea OP in baza art. 23 din legea 18/1991 si intabularea constructiei in baza anexei 17 la ordinul 634/2006 (certificat de atestare a edificarii constructiei de la primarie).
Pentru OP depuneti la primarie un dosar cu urmatoarele acte:
- cerere;
- istoric de rol fiscal;
- extras registru posesori 1990 si registru agricol 1986-1990 pentru pozitia de rol aferenta imobilului (de la primarie);
- copie chitanta de mana;
- schita cadastrala a imobilului executata de un expert autorizat (un plan de amplasament 1/2000);
- acte stare civila solicitant;
- declaratii ale vecinilor cum ca nu le este afectat dreptul de proprietate, daca suprafata rezultata din masuratori este mai mare decat cea dina cte.
Succes!

Alte discuții în legătură

Problema act de proprietate crisvasile crisvasile buna ziua! am si eu o problema legata de actul de proprietate a locuintei parintilor mei si anume: in anul 1970 bunicii au cumparat un teren pe care au ... (vezi toată discuția)
Ordinul prefectului??? julius.jr julius.jr in conditiile enumerate mai jos se mai poate emite ord. prefect?? 1-casa construita in 1965,fara acte dar cu acord parinti, cu perete comun cu casa ... (vezi toată discuția)
Atribuire teren prin ordinul prefectului bms bms Parintii unui prieten au cumparat o casa in 1988.Casa avea atunci 2000mp teren, curti, constructii si gradina.In 1988 au cumparat prin act notarial casa si ... (vezi toată discuția)