avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 636 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrebare- probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrebare- probleme cu angajatorul

O prietena era femeie de servici angajat cu contract de munca pe 3 ore/zi la o firma de curatenie care asigura servicii de curatenie pentru punctele de lucru ale unor banci din tara.
Ea lucra 2 ore la banca X, si 1 ora la banca Y astfel cumuland 3 ore pe zi.
Fara sa fie anuntata in prealabil , a mers la servici in 31 Mai anul curent dar nu a mai fost lasata sa lucreze si atunci i s a comunicat verbal ca incepand din 1 Iunie nu mai are drept sa intre in banca x, ci doar in banca Y va presta serviciul de curatenie cu o norma de 1 ora pe zi.
Pe locul ei s a angajat o alta persoana pt a face curatenie la banca x, 2 ore pe zi.
Este permis acest lucru de lege, adica faptul ca un angajator sa reduca norma de timp de lucru fara nici o explicatie de ola 3 ore la 1 ora si pentru orele reduse sa angajeze alta persoana.?
Care sunt pasii ce trebuie sa urmeze angajatorul in acest caz de reducere a timpului de lucru?
In ce conditii are dreptul sa reduca timpul de lucru?
In instanta cum voi putea contesta avand in vedere ca nu a primit nici un act in care sa fie anuntata ca nu mai are ce cauta la banca x.

Eu in calitate de prieten al ei am dreptul sa o reprezint in instanta in cazul in care chemam in judecata angajatorul, avand in vedere ca nu are cunostinte de drept si nici nu vorbeste lb romana.
O pot reprezenta eu? am studii economice nu de drept.
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 20:40, 12 Iunie 2011
Care sunt pasii ce trebuie sa urmeze angajatorul in acest caz de reducere a timpului de lucru?

R: daca se reduce timpul de lucru, acesta echivaleaza cu o modificare a contractului individual de munca, astfel ca angajatorul trebuia sa semneze cu prietena dvs un act aditional la contract pentru reducerea timpului de lucru. Atunci prietena ar fi putut refuza, caz in care angajatorul nu ar fi avut drepul sa-i reduca timpul de lucru.

In ce conditii are dreptul sa reduca timpul de lucru?

R;Timpul de lucru se reduce doar cu acordul salariatului.

In instanta cum voi putea contesta avand in vedere ca nu a primit nici un act in care sa fie anuntata ca nu mai are ce cauta la banca x.

R: In instanta, in litigiile de munca angajatorul este obligat la sarcina probei. Prin urmare veti solicita ca instanta sa-i puna in vedere sa depuna la dosarul cauzei inscrisuri din care sa rezulte ca a anuntat salariata despre reducere si ca aceasta a fost de acord.

Eu in calitate de prieten al ei am dreptul sa o reprezint in instanta in cazul in care chemam in judecata angajatorul, avand in vedere ca nu are cunostinte de drept si nici nu vorbeste lb romana.
O pot reprezenta eu? am studii economice nu de drept.

O puteti reprezenta pe baza de procura autentica, semnata in fata unui notar public. Faceti procura dupa ce depuneti cererea , pentru a putea indica nr de dosar si instanta in cuprinsul procurii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere timp lucrat 2 ore la 1 ora pe zi in conditia in care pentru ora redusa se angajeaza o alta persoana Consultant Covasna Consultant Covasna Buna ziua. Va rog frumos sa ma ajutati in speta urmatoare. Am lucrat la o banca ca director am fost concediat si acum ma judec cu banca. Matusa mea lucra cu ... (vezi toată discuția)
Reducere timp de lucru CORTEX CORTEX Buna seara. 1- In ce conditii poate un angajator sa reduca legal timpul de lucru de la 3 ore pe zi la 1 ora pe zi, tinand cont ca pentru cele 2 ore cu cat s ... (vezi toată discuția)
Reducere fortata timp de lucru Selenus Selenus Buna ziua, sotia mea este gravida si lucreaza la un angajator care de curand a trimis o adresa tuturor angajatilor in care ii informeaza despre hotararea de ... (vezi toată discuția)