Buna seara.
1- In ce conditii poate un angajator sa reduca legal timpul de lucru de la 3 ore pe zi la 1 ora pe zi, tinand cont ca pentru cele 2 ore cu cat s a redus timpul de lucru s a angajat o alta persoana.
2- Care este procedura in ceea ce priveste modalitatea de a aduce la cunostinta angajatului reducerea care urmeaza sa aiba loc, ce acte se intocmesc in afara de actul aditional, trebuie angajatorul sa motiveze de ce reduce timpul de lucru in conditiile in care angajeaa pe altcineva pt orele reduse.
3- actul aditional cum se comunica angajatului?
Trebuie in mod obligatoriu sa treaca angajatul pe exemplarul angajatorului mentiunea ca AM PRIMIT UN EXEMPLAR?
Multumesc
Se face un act aditional in care se micsoreaza timpul de la 3 ore la 1 ora, iar actul obligatoriu trebuie sa fie semnat de ambele parti. Da poate scrie am primit un exemplar, dar nu e obligatoriu. Comunicarea o faci la momentul semnarii actului.
Referitor la dovada ca s-a angajat pe cele 2 ore o alta persoana nu prea ai cum. Acum depinde , vrei sa dovedesti asta? sau te intereseaza daca trebuie precizat acest lucru?
Angajatorul nu trebuie sa motiveze reducerea daca salariatul a semnat acest act, si-a dat acordul prin propria semnatura.
ideea este ca eu am lucrat ca director de agentie la o banca,
Acum un an am fost concediet, si am dat in judecata banca , am atacat decizia de concediere, si am facut plangeri penale penru conducerea dn Bucuresti si fostii colegi.
Femeia de servici angajat cu 3 ore era matusa mea care lucra 2 ore pe zi la banca la care am fost eu director si 1 ora la cec bank.ea era angajata unei firme de curatenie care avea contrcat cu amandoua banci.
Intre timp angajatii bancii au depus o "plangere " la directorul de securitate bancara din centrala sustinand ca nu vor sa lucreze cu matusa mea deoarece ea imi furnizeaza informatii din banca despre ei, despre activitatea lor.
pe baza acestei plangeri banca a amenintat firma de curatenie ca daca nu o zboara pe matusa mea de acolo rezilieaza contractul cu firma de cretenie.
Astfel firma de curatenie a redus timpul de lucru a femeii de servici de la 3 ore la 1, dece a ramas sa faca curatenie doar la cec bank, iar oentru banca OTp pentru cele 2 ore a angajat o alta persoana.
Au inselat o pe matusa mea deoarece ea nu este vorbitoare de limba romana, si cand au pus actul aditional in fata ei sa semneze nu i au explicat despre de este vorba ea crezand ca semneaza actele cu care se preda materialele de curatenie, apoi angajatorul a luat amandoua exemplare si a plecat fara sa i lase la matusa mea un exemplar din aceasta.
In aceasta situatie cum se poate trage la raspundere angajatorul?
Faptul ca a angajat pe altcineva pentru acste 2 ore pot demonstra usor.
Cum poti demonstra? Scrie undeva ca acea persoana a fost angajata pe postul matusii tale? Nu cred. Era mai simplu sa incheie firma de curatenie, cu matusa ta un act aditional la contractul de munca de confidentialitate.
ART. 26
(1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Sa nu uitam ca firma de curatenie e obligata sa inmaneze un exemplar din actul aditional la contractul de munca, cel de reducere a orelor.
Dar, stii cumva daca era stipulat undeva ca isi desfasoara munca in 2 locuri diferite? Exista o decizie ceva?
Act adit cim
MihaiCL
Buna ziua.
Am avut un angajat cu 3 ore pe zi care facea curatenie in doua banci cu care avem contract.
Un angajat al uneia dintre banci a depus o sesizare la ... (vezi toată discuția)