avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala a salariatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala a salariatului

Trei angajati ai unei societati au fost prinsi furand motorina.Angajatorul vrea sa-si recupereze paguba adusa firmei prin retineri salariale ale faptasilor.Daca salariatii respectivi semneaza ca renunta de bunavoie la drepturile salariale pe ultima luna, are valabilitate?
Sau situatia are rezolvare numai prin instanta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:40, 13 Iunie 2011
1. Nu are valabilitate declaratia de renuntare ... potrivit art.38 C.mun. , aceasta este lovita de nulitate absoluta.
Art.38 C.mun.
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

2. Art.254 alin.3 C.mun.
In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.

3. Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

4. In cazul in care nu se ajunge la un acord, atunci singura solutie este instanta de judecata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt la locul de munca Andrei Gica Andrei Gica Buna ziua. Un angajat a fost prins furand combustibil. Intrebarea este cum ar putea angajatorul sa fie despagubit fara a apela la instantele ... (vezi toată discuția)
Paguba produsa de salariat alinadobre alinadobre Care este procedura legala in situatia in care un angajat a produs o paguba, iar angajatorul doreste retinerea valorii pagubei din salariu angajatului ... (vezi toată discuția)
Cer ajutor valenovaly valenovaly Bună ziua, vreau să-mi dau demisia de la locul de muncă. Nu mai rezist fizic și vreau să renunț, ceea ce nu înțeleg și nu pricep vă întreb pe ... (vezi toată discuția)