avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... martor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

martor

buna ziua,
am fost martora intr-un proces civil am depus marturie la care nu eram sigura pe raspuns-stiam amanunte de la parata iar la unele intrebari am distorsionat raspunsul ca sa ma exprim mai elegant. in fine...parata a primit castig de cauza iar reclamanta a facut recurs. aceasta din urma a obtinut anularea primei decizi a tribunalului ploiesti urmand ca dosarul sa fie rejudecat din motivele x -inca nu se cunosc. constiinta imi spune ca prima data am gresit (nu am incredere ca parata mi-a spus adevarul) si nu as dori sa depun iar marturie. cum pot evita acest lucru ?fara ca parata sa fie influentata negativ.
Cel mai recent răspuns: ContSters211210 , utilizator 23:03, 13 Iunie 2011
daca se rejudeca procesul marturia dvs data la fond ramane..nu va mai cheama inca odata decat daca sunt necesare lamuriri suplimentare
Depinde în ce limite se face rejudecarea cauzei...dacă rejudecarea se face de la zero ( de pildă, a fost o lipsă de procedură la primul termen), atunci prima declaraţie nu mai are nicio valoare probantă. Asta nu înseamnă că, la rejudecare, dacă veţi fi reaudiată, va trebui să veniţi cu seria a doua a poveştii pentru că scripta manent şi miroase a mărturie mincinoasă.
Dacă nu vă lasă conştiinţa, puteţi spune pas părţii care v-a propus invocând te miri ce motiv (partea adversa v-a pus acatiste la biserică, etc...;)). Dacă ajungeţi în faţa judelui, indiferent cum (venind de bună voie sau adusă cu mandat), ţineţi firul primei poveşti, fără nuanţări inutile.

Just my 2 cents!!!:">
din cate am inteles de la parata se rejudeca de la zero. asta inseamna ca sunt obligata sa ma prezint iar ca martor?
si in aceste conditii depinde de judecator daca ma cheama sau de parata?
Depinde de pârâtă, evident, potrivit principiului disponibilităţii cu privire la probaţiune în cauzele civile. În general audierea din oficiu în civil, adică la cererea instanţei, nu prea există. Spun "în general" şi "nu prea" deoarece se mai găseşte câte un jude care, din exces de autoritate sau lipsă de....:rtfm:, dispune audierea din oficiu :O a mai ştiu eu cui!!!
Just my 2 cents!!!:">

Alte discuții în legătură

Recurs la curtea de apel ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, In cadrul unui Apel la un proces civil, de anulare a unui certificat de mostenitor, mi s-a respins reaudierea martorilor de la rejudecare in ... (vezi toată discuția)
Cerere reaudiere martor teslovan florentina teslovan florentina Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare: Se poate cere reaudierea unui martor?In speta: Eu sunt reclamant.In prima instanta se judeca 2 ani apoi se cer ... (vezi toată discuția)
Audierea martorilor fara avocatul apararii onicutza onicutza buna ziua! am si eu o intrebare.untr-un proces de uzucapiune au fost audiati martorii fara avocatul apararii.deasemanea martorii reclamantei au depus marturie ... (vezi toată discuția)