avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari asociatie proprietari

Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu prea cred ca are dreptate.Lista de plata a cheltuielilor ar trebui sa cumuleze si penalitatile,nu? Eu nu stau in apartament dar am de platit lunar salariul administratorului, la care mi s-au socotit si penalizarile cand am fost sa platesc.Am primit somatie de plata a sumei de 163 lei suma ce apare si in lista.Cand sa platesc , administratorul imi cere 195 lei.Penalizarile astea sunt bonusuri la salariul lui sau unde ajung?
din calculatorul administratorului.Pe monitor mi-a aratat penalitatile calculate si insumate.
S-a discuta mult pe tema penalizarilor. Niciodata penalizarile nu pot fi afisate pe lista de plata exact pana la data cand vine restantierul sa plateasca.
Concret listele de plata se afiseaza, de exemplu, in data 18 iunie, cu repartizarea cotelor de cheltuieli pentru luna mai 2011. Pe langa aceste cote, lista, mai contine, pe coloane separate, asa cum s-a amintit mai sus, restantele pe perioada dinainte de luna mai, fonduri, chirii, altele..., dar si penalizarile. Aceste penalizari au fost calculate, conform legii si sistyemului propriu al asociatie, poate pentru sumele restante pana la 31 mai sau cel mult pana la 17 iunie.
Ori restantierul nostru vine la asociatie sa plateasca la data de 15 iulie, cand este afisata lista din 18 iunie, ce contine penalizarea pana in 31 mai, asa cum spuneam mai sus.
Daca e sa fim corecti, administratorul este indreptatit sa-i calculeze penalizarile pana in data achitarii, adica pana la 15 iulie ceea ce inseamna inca 45 de zile (perioada cuprinsa intre 31 mai si 15 iulie), desigur pentru sumele mai vechi, cele care au depasit scadenta si nu pentru ulrima luna. Acest lucru se poate face mai ales in situatia cand proprietarul vinde apartamentul si vrea sa lichideze, altfel administratorul putand afisa aceasta penalizare si luna urmatoare chiar daca atunci nu mai are restante pentru ca le-a platit cu 3 zile inainte de afisarea listei din 18 iulie, dar acestea erau restante de luni de zile.
Dar, foarte important, pentru a inlatura banuiala de inselatorie din partea celor de la asociatie, este faptul ca aceste penalizari (suplimentare fata de lista, calculate la zi) se incaseaza pe baza de chitanta, aceeasi chitanta pe care se incaseaza si celelalte penalizari afisate deja pe lista de plata. Si-atunci in registrul de casa se inregistreaza chitanta cu suma intreaga si nu are cum sa-si insuseasca cineva acei bani atat timp cat nu sunt luati fara document.
Bun, este clar. Administratorul foloseste un program de repartizare a cheltuielilor de intretinere care calculeaza si penalizarile la sumele restante - insa nu inteleg de ce nu sunt afisate distinct pe lista de plata - fiind-ca asa ati afirmat.
Daca programul calculeaza penalizarile, in ziua cand Lista de plata este afisata, valoarea penalizarii este de exemplu 100 lei, insa dvs, veniti si achitati tot debitul, inclusiv penalizarile afisate la data afisarii listei de plata, deci mai putin decta ar fi normal deoarece dvs. achitati o restanta ce trebuia achitata cu mult mai inainte.
Sunt doua situatii: achitati ce scrie pe lista de plata (intretinere + penalizari), insa pe lista de plata a lunii urmatoare va apare o restanta la rubrica penalizari egala cu suma pe care dvs. ati vazut-o pe monitor (afisare ON LINE), dar nu o achitati, asa dintr-un spirit de consevare - cum draq sa platesc ceva ce nu-i afisat, nu?

Nu sunt de acord cu afirmatia ca daca achitati o suma cre nu se vede pe lista de plata (v-am exemplificat de ce), administratorul baga banii in buzunar.

Eu folosesc un asemenea program de gestionare si repartizare a cheltuielilor la o as. prop., care calculeaza exact la fel si va garantez ca lucreaza corect.
Programul o lucra la fel, dar o penalizare calculata si pretinsa la plata se afiseaza pe lista de intretinere care tine loc de factura.
Niciun prestator sau furnizor de ceva nu va pretinde penalizari care nu sunt trecute pe factura si care v-ar fi calculate de casier cand va achitati ce aveti de achitat.

Orice suma ceruta cuiva trebuie trecuta pe factura si cand este achitata i se da chitanta, nu i se da chitanta asa.....ca a platit ceva pentru ca zice casierul si calculeaza el acolo ce-o calcula.....
Chitanta poate fi usor trecuta cu vederea daca ea nu reprezinta o plata ceruta candva, undeva intr-un document scris.
La asociatii care nu prea au nici cenzor...asta e o manevra foarte indoielnica de a incasa in avans ce nu se stie cand va fi pus pe lista sau daca va fi pus pe lista.....
Adeseori suntem tentati sa judecam lucrurile cum se petrec la noi in asociatie sau cum le-am face noi....dar nu peste tot este asa... si nu putem sa spunem nimanui ca e in regula daca i se cer niste sume de platit numai ca administratorul are un calculator si un program la el, la casierie.

Locatarul plateste ce e pe lista, iar calculul penalizarii, avandu-se in vedere ziua cand a venit sa plateaca este calculat si pus pe liste viitoare, asa cum se procedeaza absolut peste tot, in orice entitate care emite facturi si penalizeaza restantele.

De ce noi trebuie sa explicam inventiile unui administrator ca fiind corecte? Oricine se poate gandi la orice cand la o casierie i se pretind sume pe care nu le vede scrise nicaieri....pe ideea ca o sa le vada scrise. Daca o sa le vada scrise, atunci o sa le plateasca cand o sa le vada scrise, nu?

Doamna, pai aveti dreptate la faza cu explicatul cum este la noi in asociatie...
Da, se pot intampla si astfel de lucruri.
Asa cum spuneam, nu inteleg de ce nu afiseaza suma penalizarilor pe lista de plata. Sa le afiseze si sa incaseze numai ceea ce este afisat, cu acet lucru nu am cum sa nu fiu de acord.
La noi se mai intampla acest lucru, in sensul ca nu putea tine ritmul calcularii in fiecare luna (asociatie mare), dar nu era nici-o problema ca nu se prea grabeau proprietarii sa-si achite la zi penalizarile. In cazul in care cineva trebuia sa plece din asociatie si avea ceva debit la penalizari, i se facea un cal;cul exact al tuturor sumelor restante, inclusiv cele viitoare - prezumate in vederea eliberarii acelei adeverinte necesare la notar.

Alte discuții în legătură

Penalitati intirziere ainginer ainginer buna ziua poate sa-mi spuna si mie cineva cum se face calculul penalitatilor de intirziere la plata cotelor de intretinere Cu multumiri (vezi toată discuția)
Restante la plata intretinerii sorraine sorraine buna ziua. am o restanta de cateva luni la intretinere.(1000 lei). platesc lunar o suma de 150 lei.atat imi permit deocamdata . pot sa cer casierului sa mi ... (vezi toată discuția)
Penalizari neachitate myhy myhy Buna ziua, As dori sa va expun problema mea: Am un restantier in bloc care achita intretinerea cu intarziere, acumuland si penalitati. Daca nu achita si ... (vezi toată discuția)