avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Retragere asociat dintr-un SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Retragere asociat dintr-un SRL

Va rog frumos, lamuriti-ma si pe mine in urmatoarea speta: am fost asociat intr-un SRL pana anul trecut cand, de comun acord, am cesionat celuilalt asociat partile mele sociale, eu iesind de tot din firma iar celalalt asociat devenind asociat unic. Intrebarea mea este urmatoarea: in conditiile in care firma inregistra datorii la momentul cesionarii partilor mele sociale celuilalt asociat eu mai pot fi tras la raspundere pentru acea datorie sau celalalt asociat a preluat in totalitate aceea datorie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 23:06, 14 Iunie 2011
Daca ati avut si calitatea de administrator in perioada cand v-ati cesionat partile sociale, se poate, ca daca ati savarsit acte prejudiciabile pentru societate. Este foarte important cum au fost intocmite actele si cum s-a facut predarea-primirea gestiunii societatii.
Ca si asociat la o firma nu raspundeti decat in limitele aportului capitalului social adus. Daca societatea are datorii, creditorii nu pot solicita plata datoriilor decat de la societate. Mai mult decat patrimonial societatii care include si capitalul social nu poate fi luat de la societate. Iar de la asociati nu poate fi luat nimic, cu conditia ca acestia sa nu fi comis ilegalitati (insusirea bunurilor societatii sau alte avantaje material)

In situatia instrainari partilor sociale situatia ramane aceasi. Daca societate are datorii nu are nici o importanta cine sunt persoanele care detin partile sociale. Ca sunteti d-voastra sau este Dl. Bula, creditorii nu pot avea pretenti decat fata de societate.

In consecinta, la transmiterea/cesionarea partilor sociale nici unul dintre asociati nu va prelua vreo datorie. Datoria ramane a societatii. Iar asociatul sau asociatii ramasi raspund doar in limita capitalului social/patrimoniului societatii.

Raspunderea ca si administrator v-a fost prezentata de dl. SAD

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cesionare parti sociale srl - formalitati la onrc, partea care le indeplineste utilizator35 utilizator35 Buna ziua, Sunt asociat unic si administrator la un SRL, de asemenea firma are sediul social la mine acasa. Acum as dori sa cesionez firma unei persoane ... (vezi toată discuția)
Srl 2 asociati: e obligatoriu ca repartitia partilor sociale sa se face in functie de aporturi? emvetu emvetu Buna ziua, Sunt pe cale sa creez un SRL in partenariat cu un asociat (tot un SRL) As avea o intrebarea in legatura cu aportul asociatilor si numarul de ... (vezi toată discuția)
Cesiune firma dany1408 dany1408 Buna ziua, vreau sa cesionez o firma catre o persoana, precizez ca firma are o datorie la stat si incheiate aprox 140 de abonamente catre un operator de ... (vezi toată discuția)